Containers in haven

Gisteren werd in Antwerpen NxtPort voorgesteld; een dataplatform die de Haven moet helpen om de concurrentie aan te gaan met overzeese logistieke giganten.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
NxtPort werd voor het eerst in september 2016 aangekondigd door de Antwerpse Havengemeenschap en Voka Alfaport. “We willen van Antwerpen het logistieke en maritieme Silicon Valley maken,” klonk het toen. Gisteren werd het platform officieel voorgesteld.

Dubbel werk

Het platform fungeert als een gecentraliseerde opslagplaats voor data, en moet de uitwisseling van informatie tussen verschillende spelers in de logistieke ketting – opslagloodsen, douane, het Havenbedrijf – vereenvoudigen. Tot nu toe ontbreekt het daar aan efficiëntie, meldt De Tijd. Omdat elke speler een eigen digitaal platform gebruikt, is er weinig communicatie tussen de partijen, wat geregeld zorgt voor een gebrek aan transparantie en onnodig dubbel werk.

Data combineren

Anders gezegd, een betere samenwerking moet behaald worden door de data van verschillende spelers te verzamelen op één centraal platform. Zo kan er bijvoorbeeld meteen worden geanticipeerd op informatie zoals aankomsttijden, opslag van containers, verkeer, douane-gegevens, et cetera. Bijvoorbeeld, schrijft Marc de Roo, komt het ook nu nog voor dat containers worden uitgeladen, leeg vertrekken naar de opslagplaats, maar een uur later opnieuw opgepikt worden om een nieuwe lading te verschepen. De verschillende partijen die ervoor zorgen dat containers worden uitgeladen, opgeslagen en vervoerd, werken met andere woorden langs elkaar heen. Door data te combineren, kunnen zulke problemen vermeden worden.

Primeur

Daar komt een platform als NxtPort bij kijken, zegt voorzitter Voka Alfaport, Walter Van Mechelen tegen De Tijd. “Er zit nog te veel data onder de waterlijn,” meent Van Mechelen. “Iedereen die zijn data beschikbaar stelt, zal veel geld besparen. Bedrijven die niet meedoen, zullen worden weggespeeld.” Het is vooral de omvang van het project die het platform onderscheidt van andere logistieke platformen. Indien NxtPort succes heeft, draagt het de titel van wereldwijde primeur. Het zou de Haven van Antwerpen een competitief voordeel geven tegenover andere belangrijke havens in Europa, maar ook de wapens bieden om het op te nemen tegen nieuwe spelers, zoals Amazon.
 
NxtPort wordt in het tweede kwartaal in gebruik genomen. Enkele eerste applicaties op het platform zouden draaien rond het gewicht van containers, afhaaltijden van containers en aankomsttijden van vrachtschepen.