Spraakherkenning-technologie is booming, toont een studie van Trendforce. De markt wordt verwacht om te groeien tegen een tempo van gemiddeld 44 procent per jaar.

Advertentie

 
Op tech-beurzen wereldwijd speelde virtuele assistenten zoals Amazon Alexa en Google Home de hoofdrol. De apparaten staan ten dienste van de gebruiker en kunnen uiteenlopende taakjes uitvoeren, van het beantwoorden van vragen tot het aansturen van domotica. Baanbrekende feature is daarbij de ‘interface’ die wordt gebruikt: gebruikers moeten zich niet meer bedienen van knopjes en schermen, maar gebruiken taal om te communiceren met de apparaten. Anders gezegd: de toestellen maken gebruik van spraakherkenning.
 
Het is dan ook vooral dankzij dat soort virtuele assistenten dat de markt van spraakherkenning sterk zal groeien, meent onderzoeksbureau Trendforce. Spraakherkenningstechnologie wordt verwacht om de komende jaren snel te evolueren, naar mate de adoptie van virtuele assistenten toeneemt. Terwijl de wereldwijde marktwaarde van spraakherkenning-toepassingen zo’n 2,61 miljard dollar (2,43 miljard euro) in 2016 bedroeg, luidt de voorspelling dat deze tot net geen 16 miljard dollar (14,9 miljard euro) stijgt in 2021. Daarmee schat Trendforce de samengestelde, jaarlijkse groei (CAGR) op 44 procent.
 

 
In de markt lijkt de spraakherkenningstechnologie van Amazon voorlopig de leiding te nemen, vertelt Christy Lin van Trendforce. “Apple’s Siri is de vroegste speler van de markt, maar de IoT-oplossingen die het biedt, draaien vooral rond Apple-producten zoals de iPhone,” zei Lin. “Google opende op zijn beurt het platform voor spraakcontrole voor derde partijen, en lanceerde Google Home en Google Assistant om te wedijveren met Amazons diensten. Maar Google’s virtuele assistenten blijven steken achter Alexa op het gebied van hardware-software-integratie.”
De applicaties waarin Alexa kan worden gebruikt, zijn veel talrijker, aangezien Amazon de technologie niet enkel in de Echo verwerkte, maar ook de API en SDK van de technologie beschikbaar maakte voor andere ontwikkelaars, voegt Lin toe. Daarmee staat Amazon voorlopig een streepje voor.
 
//www.smartbiz.be/nieuws/168713/microsofts-spraakherkenningssysteem-even-slim-als-mensen/

Advertentie