Steeds meer Europese landen worden uitgerust met datacenters van overzeese cloudproviders. Forrester spreekt over een data-balkanisering.

Advertentie

 
Tot voor kort waren leidende cloudproviders zoals Amazon, Google en Microsoft tevreden met een handvol datacenters die elk een regio moesten voorzien van toegang tot de cloud. Noord-Amerika was een voor de hand liggende kandidaat om meer datacenters neer te poten, net zoals Azië, maar nu openen cloudproviders meer en meer ook de jacht op Europa. Een enkel datacenter om de Europese regio te bedienen volstaat niet meer, volgens het laatste rapport van Forrester.
[related_article id=”169032″]

Binnen de lijntjes

Google koos eerder als België en Nederland om datacenters te planten, Microsoft aast op dit eigenste moment op twee locaties in Frankrijk, en Amazon opent binnenkort een nieuw center in Parijs. Sommige clouddienstverleners, zoals IBM en Interoute, waren al langer bezig om datacenters te bouwen in meerdere landen in dezelfde regio, maar het heeft even geduurd voor de marktleiders op de kar sprongen. De tijd dat Ierland werd uitverkoren als de exclusieve, Europese aantrekpleister der datacenters is echter resoluut voorbij. Dat heeft een paar redenen, legt Forrester-analist Paul Miller uit in een blogpost.
“Er zijn gevallen in gereguleerde industrieën en overheden waar het essentieel is of wordt aangemoedigd om persoonlijke gegevens binnen specifieke, geografische grenzen te houden,” zegt Miller. Duitsland bijvoorbeeld, is bekend om zijn strenge privacywetgeving rond persoonsgegevens, en dus is het voor veel Duitse klanten logischer om voor een inheems datacenter te kiezen dat voldoet aan die wetgeving, dan één aan de andere kant van het Kanaal.

Data-balkanisering

Zo’n regulering is bovendien niet altijd de reden. “Steeds vaker lijken klanten gewoon meer tevreden als hun data het land niet verlaat. Meestal is er geen wetgeving die het verplicht en geen regulering die het aanbeveelt. Maar het gebeurt toch.”
Miller is alvast geen voorstander van de strategie. “We zouden deze rare trend van data-balkanisering moeten afremmen, veel harder dan we nu doen.” Hij vindt het onwaarschijnlijk dat kleine landen binnenkort een eigen datacenter mogen verwelkomen. “Het schaalvoordeel moet dat – zeker en vast – implausibel maken, ondanks de verwachtingen van lokale CEO’s en politici.”
 
//www.smartbiz.be/achtergrond/169436/beschermt-google-cloud-datacenter/