windows-7-10-microsoft

Ahold stelt sinds kort robot Marty te werk in een van zijn supermarkten in de VS. Marty moet ervoor zorgen dat de winkel in orde blijft.

Advertentie

In de Giant Food Store in Lower Paxton Township (Pennsylvania) rolt sinds kort een robot door de rayons. De supermarktketen is in handen van Ahold USA, een van de dochterbedrijven van het fusieconcern van Delhaize en Albert Heijn. De introductie van robot Marty is een testproject. Het bedrijf wil nagaan of de machine ervoor kan zorgen dat onregelmatigheden sneller worden opgespoord en rechtgezet.

Foute prijzen en vuile vloeren

Marty is uitgerust met scanners en camera’s en draait op een herlaadbare lithiumbatterij. De scanners zijn er om te voorkomen dat robot ergens tegenaan botst, de camera’s zet Marty in om data te verzamelen. Om hem niet al te bedreigend te maken, kreeg de machine een paar cartoon-ogen mee. De robot controleert onder andere of de vloeren schoon zijn, de schappen zijn bijgevuld, en of de prijskaartjes overeenkomen met wat in het systeem zit. Als hij een fout opmerkt, licht hij zijn collega’s in om het probleem aan te pakken.

Het is niet de bedoeling dat de machine op termijn de menselijke werknemers zal vervangen, zo stelt Ahold. “De robot kan niet het werk doen van ons personeel, maar hij kan wel informatie en data rapporteren die waardevol voor ons is,” zegt Patrick Maturo, winkeloptimalisatiemanager bij Ahold USA, in een interview met lokale nieuwswebsite PennLive. “Hij doet ook werk waarvoor we momenteel niet het personeel hebben om dat met regelmaat te doen.”

Ahold USA hoopt het pilootproject snel te kunnen uitbreiden naar andere winkels in de Verenigde Staten.

Nina’s internetleven draait op Windows en Android, haar muziek op een iPod en Spotify. Ze selecteert elke dag het nieuws dat je moet gelezen hebben en schrikt er niet voor terug om ook de zakelijke kant van IT te belichten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here