Het percentage Macs op het globaal aantal gebruikte computers krimpt tot zijn laagste niveau in vijf jaar. Aan de basis liggen zowel enkele slechte beslissingen van Apple, als winst geboekt door rivalen.

Advertentie

 
Apples aandeel in het globaal percentage gebruikte computers heeft de afgelopen maanden een duik genomen. De cijfers komen van web analytics-leverancier Net Applications. Volgens de organisatie besloeg het aantal gebruikers met OS X of macOS in december 6,1 procent van het totale aantal computers wereldwijd, het laagste aandeel opgetekend in vijf jaar tijd.
 
In december vorig jaar omvatte Mac nog 7 procent van alle computergebruikers, een percentage dat in april 2016 zelfs een stijging kende tot 9,6 procent. Daarna ging het terug bergaf met het Mac-gebruik. Dergelijke schommelingen zijn niet ongebruikelijk, maar de algemene tendens wijst op een dalend belang van Apple in de sector van de personal computer. Het is van augustus 2011 geleden dat het percentage nog zo laag lag.

MacBooks

Net Applications berekent zijn gebruikerspercentage door de systemen te tellen die online op de website van hun klanten terechtkomen. Het is dus niet te verwarren met verkoopcijfers in de computersector, al sluiten de bevindingen van de organisatie aan met de financiële resultaten die Apple bekend maakte. In het derde kwartaal van 2016 verkocht de technologiereus zo’n 4,9 miljoen Macs, een vermindering van 14 procent tegenover het jaar daarvoor.
 
Die cijfers bevatten nog niet de lancering van de laatste nieuwe MacBooks, waarvan Apple claimt dat ze het grootste aantal pre-orders ooit voor hebben binnengekregen. De statistieken van Net Applications lijken er echter op te wijzen dat de vernieuwde MacBooks weinig aan de dalende evolutie veranderd hebben. Het verlies van Apple werd door zowel Microsoft als Linux gerecupereerd. Die laatste wist zelfs boven de 2 procent uit te stijgen dit jaar, een opgemerkte verbetering voor het opensourcesysteem.

Hobbelig

Microsoft heeft een relatief goed jaar achter de rug en kan solide groeicijfers voorleggen voor de adoptie van Windows 10, ondanks de frustratie die sommige gebruikers ervoeren door zijn agressieve upgrade-tactieken. Apples eigen parcours met betrekking tot de pc-markt is eerder hobbelig te noemen. Tekenend is het feit dat het bedrijf vorig jaar pas in oktober met nieuwe dingen voor de dag kwam voor zijn computergebruikers, de aankondiging van de naamsverandering naar macOS en de uitrol van Sierra niet te na gelaten. Het wist veel enthousiasme te wekken met de onthulling van nieuwe MacBooks door de toevoeging van de innovatieve Touch Bar.
 
Dat positieve elan werd getemperd door kritiek op het drastisch verminderen van het aantal poorten op de laptops, iets wat ook in de reviews van de apparaten steevast opdook, en het opduiken van verschillende technische mankementen bij de MacBooks. Verder zag Tim Cook zich genoodzaakt om interne bekommernissen te sussen over het feit dat Apple zo weinig aandacht leek te besteden aan de Mac. “Er komen enkele geweldige Macs aan,” zo heeft hij beloofd. Fans moeten dus niet meteen wanhopen.


3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here