De cloudmarkt doet het tot niemands verbazing ook goed in 2017. Het nieuwe jaar belooft een forse groei, waardoor de markt verwacht wordt spoedig de kaap van 150 miljard dollar te overschrijden.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
Volgens een rapport van Synergy Research Group schoten cloudproviders net te kort om de 150 in het boekjaar 2016 te halen, aangezien de jaaromzet werd geraamd op 148 miljard dollar. Desalniettemin een sterk resultaat, want zo werd een groei opgetekend van 25 procent op jaarbasis.

IaaS en PaaS snelste groeiers

De snelst groeiende segmenten zijn Infrastructure-as-a-Service (IaaS) en Platform-as-a-Service (PaaS) met een groei van 53 procent. In dat segment worden Amazon en Microsoft weinig verrassend uitgeroepen tot de grote overwinnaars. De hosted private cloud werd gedomineerd door IBM en Rackspace, terwijl in de enterprise Software-as-a-Service-categorie (SaaS) Microsoft en Salesforce overheersten.

Cloud domineert

2016 werd daarnaast het jaar dat de diensten in de cloud meer geld in het laatje bracht dan de hard- en software rond cloudinfrastructuur. De cloud neemt bovendien een steeds dominantere positie in, volgens hoofdanalist Jeremy Duke. “We noemden 2105 als het jaar waarin de cloud mainstream werd, en ik zou zeggen dat 2016 het jaar was dat de cloud vele IT-marktsegmenten begon te overheersen,” meent Duke. “Grote barrières in het adopteren van de cloud behoren nu bijna tot het verleden, vooral in de publieke cloud. Cloudtechnologieën genereren een gigantische omzet voor vendors en clouddienstverleners, en er staan hen nog veel jaren van sterke groei te wachten.”