IoT

De Amerikaanse FTC reikt 25.000 dollar uit aan de ontwikkelaar die een oplossing vindt voor het onveilige Internet of Things.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
Dat het Internet of Things behalve oplossingen, ook problemen aanreikt, weten we ondertussen. Veel van de verbonden toestellen zoals wearables, domotica en industriële trackers, vormen een gevaar omdat ze ondermaats beveiligd worden: ze zijn doorgaans makkelijk te hacken, waardoor ze bijvoorbeeld gerekruteerd kunnen worden in een botnet. Op die manier is het Internet of Things een manier om met relatief weinig moeite een grootschalige cyberaanval te ontketenen, zoals degene die enkele maanden geleden de DNS-provider Dyn platlegde. Het gebrek aan veiligheid is een inherent probleem van het IoT waarvoor telkens gewaarschuwd wordt, maar waarvoor tot nu toe geen oplossing bestaat. De Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) besluit de situatie een handje vooruit te helpen.

Automatisch updaten

De organisatie roept ontwikkelaars op om een tool te creëren die de onveiligheid van het internet der dingen voor eens en altijd moet oplossen. Het heeft daar 25.000 dollar (ca. 239.000 euro) prijzengeld voor over. De tool waarnaar wordt gezocht moet op z’n minst beschermen tegen de lekken die verouderde software met zich meebrengt. Anders gezegd moet de oplossing ervoor zorgen dat IoT-toestellen automatisch een update krijgen wanneer dat nodig is. Daarmee wilt de FTC het grootste pijnpunt aanpakken: het garanderen van recente en veilige software op IoT-toestellen.
Optioneel kunnen deelnemers ook andere eigenschappen toevoegen aan hun oplossing, zoals het automatisch veranderen van het fabriekswachtwoord op toestellen. Op dit moment stellen fabrikanten vaak per model van een toestel hetzelfde wachtwoord in, waardoor cybercriminelen haast geen problemen hebben met het raden naar de instellingen. Het is dan de bedoeling dat de gebruiker dat wachtwoord verandert, maar er zijn weinigen die dat ook effectief doen.

Software of hardware

Er wordt niet per se gezocht naar een software-oplossing, staat bovendien in het wedstrijdreglement te lezen. Een applicatie is een mogelijkheid, maar er wordt bijvoorbeeld ook gekeken in de richting van cloudoplossingen of hardware. In de tekst wordt bij wijze van voorbeeld een fysiek apparaat beschreven dat aan een netwerk toegevoegd kan worden en automatisch updates opsnort voor de andere toestellen op hetzelfde netwerk.
In juli wordt de winnaar – en de langverwachte oplossing – bekendgemaakt. Voor de geïnteresseerden een jammer detail: enkel inwoners van de Verenigde Staten kunnen het prijzengeld ontvangen.
 
//www.smartbiz.be/blog/167007/zes-tips-om-het-internet-of-things-te-beveiligen/