Nieuws

Belg verbreekt wereldrecord langste dronevlucht met pakje

Een Belgische student is erin geslaagd om de langste vlucht ooit uit te voeren met een beladen drone.

De drone legde in 53 minuten 55 kilometer af, goed voor een plaatsje in het Guinness Book of Records. Het initiatief werd opgezet door Yordi Verbeeren, luchtvaartstudent aan hogeschool VIVES in Oostende. Hij bracht daarvoor verschillende bedrijven bij elkaar, waaronder Krëfel, Unifly en Belgocontrol.

Haalbare kaart

“Ik ben heel trots dat alles goed verlopen is en dat we ons als Belgische bedrijven internationaal op de kaart hebben weten te zetten met deze knappe prestatie. Drones hebben tal van toepassingsmogelijkheden, samen met onze sponsors hebben we bewezen dat er enorm veel mogelijkheden zijn voor het dagelijkse gebruik,” zegt Verbeeren.

Op zich was de poging een erg haalbare kaart: de vorige recordvlucht met een UVA of unmanned aerial vehicle stond op 15 kilometer. Toch ging niet alles van een leien dakje: men mikte aanvankelijk op een vlucht van ongeveer 70 kilometer. Bovendien zorgde slecht weer ervoor dat de recordpoging, die eerst op 25 september gepland was, verschillende keren werd uitgesteld.

De vlucht vond uiteindelijk een week geleden plaats, op de militaire basis van Lombardsijde aan de Noordzee. De drone in kwestie was een DT18 van Delair-Tech. Het toestel droeg een symbolische vracht mee: 38 gram chocolade. De focus lag voornamelijk op het demonstreren van de mogelijkheden van een drone, meer dan het vervoeren van een pakketje. Bovendien hoopt Verbeeren ook iets in beweging te brengen op politiek vlak. De huidige dronewetgeving is volgens hem te ingewikkeld. “België is een klein land, maar we kunnen hier wel iets bereiken. In onbemande luchtvaart zitten veel kansen, maar dan moet er wel iets gebeuren voor we die ook kunnen grijpen,” liet hij in een eerder interview met Twinkle verstaan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business