Nieuws

Regeling nachtwerk komt ‘eindelijk’ tegemoet aan consument

Comeos reageert op de versoepeling van de regels rond nachtwerk in de Belgische e-commerce. 'Nu wordt er eindelijk rekening gehouden met de wensen van de consument,' aldus Dominique Michel, CEO van Comeos.

Handelsfederatie Comeos is tevreden met de nieuwe versoepeling van de regeling omtrent nachtwerk in de e-commercesector. Volgens de nieuwe regeling wordt het mogelijk om nachtwerk vanaf 20 uur in te voeren mits een akkoord met één vakbond.

Buitenlandse concurrentie

‘Het schept nieuwe kansen voor onze ondernemingen en nu wordt er eindelijk rekening gehouden met de wensen van de consument,’ zegt Dominique Michel, CEO van Comeos, in een statement. Het nachtwerk in de e-commercesector is cruciaal om te kunnen wedijveren met onze buurlanden, is de boodschap. Enkel zo wordt het mogelijk om de snelle bezorgmethodes van buitenlandse webshops te evenaren.

‘In onze jaarlijkse studie rond e-commerce hebben we vastgesteld dat meer dan 40 procent van de online aankopen van de Belgen ’s avonds en ’s nachts gebeurt. We hebben ook gezien dat er op een zondag quasi evenveel online transacties zijn als op een zaterdag. Alleen konden de Belgische handelaars daar nooit aan beginnen omdat de nacht in België al om 20 uur ingaat en zondagswerk evenmin toegelaten is.’

‘Dramatisch’

Voor de recente aanpassing van de regeling werd goedgekeurd, was nachtwerk enkel mogelijk met een akkoord van alle aanwezige vakbonden. ‘In de praktijk kwam er dus zelden of nooit een regeling tot stand en dat had tot gevolg dat de meeste e-commerceactiviteiten overgenomen werden door buitenlandse spelers die zich net buiten onze landsgrenzen installeerden. België is daardoor ruim 14.500 jobs misgelopen. Dat is dramatisch,’ aldus Michel.

Hij benadrukt dat de nieuwe regeling geenszins alle problemen in de Belgische e-commercesector oplost. ‘We zitten in de handel nog altijd met een aanzienlijke loonhandicap. Zelfs met de tax shift bedraagt die vandaag nog altijd 17%. We hopen dat de regering ook daar dezelfde vastberadenheid toont om te kiezen voor jobs.’

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business