Om een grip te krijgen op kwaadwillige webpagina's en informatie uit te wisselen over criminele trends, gingen Europol en EURid sinds kort een samenwerking aan.

Advertentie

 
Europol slaat de handen in elkaar met de Europese organisatie die toekijkt op de registratie van .eu-domeinen, EURid, om cybercriminaliteit tegen te gaan. Beiden tekenden in Den Haag een memorandum van overeenstemming.

Domeinwaakhond

EURid houdt zich als Europese waakhond van de .eu- en .ею-domeinen bezig met de controle van registrars en het ontwikkelen van veiligheidssystemen die valse domeinen moeten tegengaan. In 2016 schorste de organisatie al 5,877 domeinnamen, bijvoorbeeld omdat de websites malware bevatten of naar scams leiden.
 
Door met Europol samen te werken, staan beide organisaties sterker in de strijd tegen cybercriminaliteit en kunnen ze hun schouders zetten onder gezamenlijke projecten die online veiligheid kunnen stimuleren. Bovendien wordt gepland om statistische data uit te wisselen die kan helpen om meer informatie te verzamelen over criminele trends.

“Blijven evolueren”

“Het is cruciaal dat we doorgaan met het monitoren en identificeren van abusievelijke registraties en illegale activiteiten binnen de .eu- en .ею-ruimte, en op tijd actie ondernemen. Onze samenwerking met Europol zal helpen om dit te bereiken, maar we moeten blijven evolueren om degenen met kwaadaardige intenties voor te blijven,” bevestigt Giovanni Seppia, external relationsmanager bij EURid.
Het is niet de eerste keer dat zulke organisaties samenwerken met de arm der wet. Dichterbij huis haalde bijvoorbeeld DNS Belgium dit jaar al 3.209 websites offline, waarvan meer dan zevenhonderd domeinen op vraag van de overheid.  

Advertentie