http domeinnaam

3.209 website heeft DNS Belgium in 2016 al offline gehaald op basis van klachten of foute informatie. Het merendeel van de domeinnamen heeft het op eigen initiatief geschorst, een klein deel is op vraag van de overheid verwijderd.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
DNS Belgium screent al sinds 2010 nieuw geregisteerde domeinnamen die gebruik maken van de extensies .be, .vlaanderen en .brussels. Dit jaar heeft de organisatie bij 3.209 websites de domeinnaam ingetrokken en op non-actief gezet. Van de schorsingen gebeurden 720 op vraag van de overheid, bij het overige deel ondernam DNS Belgium zelf actie.

Avalanche

“Zowel in ons land als in de rest van Europa is het aantal geblokkeerde domeinnamen een veelvoud van de voorbije jaren,” stelt de onderneming. Dat zou het gevolg zijn van een “goede samenwerking tussen autoriteiten, het bedrijfsleven en de verschillende nationale politiediensten”. Met andere woorden: de groei is voor een groot deel te koppelen aan een hogere pakkans. Als voorbeeld haalt de organisatie de gezamenlijke politieactie aan die in november werd uitgevoerd tegen het botnet Avalanche, dat zich bezig hield met malware, phishing en spam. Bij die gecoördineerde actie in 27 landen werden 39 servers aangeslagen en nog eens 221 offline gehaald. In totaal werden ook 800.000 domeinnamen geblokkeerd.
[related_article id=”168833″]

Phishing

DNS Belgium grijpt in wanneer het klachten ontvangt over een bepaalde domeinnaam, of wanneer het vaststelt dat er foute informatie is opgegeven bij registratie van het domein. In geval van dat laatste brengt de organisatie die domeinnaamhouder op de hoogte via e-mail. De persoon heeft dan 14 dagen de tijd om de gegevens correct aan te vullen. Is dat na die periode niet gebeurt, dan wordt het domein geschrapt.
 
“Deze screening doen we in de eerste plaats om de duidelijke gevallen van ‘phishing’ snel op te sporen,” zegt de onderneming. “Tegelijkertijd onderzoeken we de correctheid van de WHOIS-gegevens van de nieuw geregistreerde domeinnamen. Dat wil zeggen dat we nagaan of de domeinnaamhouders geen betekenisloze tekens of duidelijk valse gegevens invullen bij de registratie van een domeinnaam.”