Nieuws

4 op 10 bedrijven meldt datalek niet op tijd

Hoewel veel bedrijven een meldplicht hanteren bij datalekken, haalt niet iedereen die deadline. Dat belooft voor de Europese privacywetgeving die in 2018 in werking treedt.

 
Wanneer een datalek wordt gesignaleerd, is het van cruciaal belang om meteen een onderzoek te starten. De eerste stappen in het onderzoek – schade vermijden, de oorzaak achterhalen, en indien nodig de juiste autoriteiten inlichten – zijn vaak vergezeld met een strikte deadline. Die deadline wordt echter bijna door de helft van de bedrijven niet gehaald.

Meldplicht

Dat concludeert securitybedrijf Balabit na een kleinschalige ondervraging van IT-professionals op de RSA Conference in San Francisco. Een honderdtal IT- en securityspecialisten beantwoordde een aantal vragen over het proces na een security-inbreuk. Ten eerste werkt 45 procent van hen in een bedrijf waar een meldplicht geldt na een datalek. De relevante autoriteiten moeten in dat geval vaak al worden ingelicht binnen enkele uren na de ontdekking van het datalek of tegen het einde van de werkdag. Bovendien zegt 75 procent dat ze ook een gelijkaardige tijdslimiet krijgen voor het onderzoek naar het lek.

Data is knelpunt

Die strikte deadlines zorgen ervoor dat maar liefst 44 procent van de ondervraagden toegeeft dat hun bedrijf in het afgelopen jaar een deadline heeft gemist; 6 procent mist die zelfs altijd. Het grootste knelpunt is het omzetten van data naar begrijpelijke informatie. Volgens de respondenten is dat aspect het belangrijkste in het onderzoeksproces, maar is er nog veel ruimte voor verbetering. “Het onderzoek van Balabit toont aan dat de deadlines voor het onderzoeken van datalekken niet worden gehaald omdat organisaties voornamelijk hun eigen data nog steeds niet goed begrijpen,” zegt Péter Gyöngyösi, productmanager van Blindspotter bij Balabit. “Het is lastig voor ze om met behulp van hun bestaande tools de benodigde informatie uit ongestructureerde data te filteren. Daarnaast beschikken ze niet over voldoende contextuele informatie om deze data om te zetten in waardevolle, bruikbare informatie.”

Wat in 2018?

Het onderzoek is brandend actueel, aangezien de toekomstige privacywetgeving een meldplicht oplegt aan alle bedrijven die Europese persoonsgegevens verwerken. De GDPR, zoals de wetgeving ook genoemd wordt, stelt dat datalekken binnen de 72 uur gemeld moeten worden aan de lokale autoriteiten, en kan een monsterboete van 2 of 4 procent van de jaarlijkse, wereldwijde omzet opleggen indien dat niet op tijd gebeurt. Bedrijven hebben nog tot 2018 om zich voor te bereiden; dan wordt de wetgeving van kracht.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business