Bezorgdienst Parcify staat al bekend als degene die pakjes levert waar de klant zich ook bevindt, maar gaat nu ook pakjes bezorgen als de klant er niet is.

Advertentie

Het Antwerpse Parcify test een levering die doorgaat wanneer niemand thuis is. Daarvoor werkt de start-up samen met Nuki, een Oostenrijkse fabrikant van slimme sloten. Met behulp van zo’n slim slot krijgt een Parcify-koerier tijdelijk toegang tot de woning om het pakje veilig binnen te leggen. Hij heeft tien seconden om zich weer uit de voeten te maken: daarna wordt de deur opnieuw vergrendeld.

Controle

Enkele extra beveiligingsmechanismen geven de klant controle over de levering. Zo kan hij zelf kiezen wanneer de levering plaatsvindt en ontvangt hij een melding wanneer de koerier voor de deur staat. In een eerste fase van het experiment moet de gebruiker zelf het slot ontgrendelen via smartphone of smartwatch. Later zou dat ook via geolokalisatie kunnen: wanneer een koerier zich op het juiste adres bevindt, wordt het slot automatisch geopend.

Tot slot is er ook een alarmsysteem verbonden met het slimme slot. Als de deur binnen tien seconden na binnenkomst van de koerier niet wordt gesloten, gaat bij Parcify een alarm af, waarna zij de gebruiker kunnen verwittigen.

De koerier heeft 10 seconden om de deur weer achter zich dicht te trekken. Als dat niet gebeurt, gaan er alarmbellen rinkelen.

Minder gemiste leveringen

De slimme leveringsmethode moet ervoor zorgen dat klanten hun pakje altijd kunnen ontvangen, ook wanneer ze daar geen tijd voor hebben. ‘Het aantal pakjes dat een gemiddeld gezin online bestelt, stijgt elk jaar met 15 procent. Zowat een kwart van de leveringen wordt gemist omdat mensen niet thuis zijn, waardoor de koerier een tweede keer moet langskomen,’ aldus Patrick Leysen, CEO en medeoprichter van Parcify. Met de autonome thuislevering kan het aantal gefaalde leveringen worden teruggedrongen, en zo ook het aantal keer dat de koeriers moeten uitrijden, vertelt hij.

De bezorgoptie wordt een jaar lang getest bij een twintigtal gebruikers in Antwerpen, rapporteert Gondola. Daarna worden de resultaten geëvalueerd.

Niemand thuis

Er wordt wel meer geëxperimenteerd met thuisleveringen wanneer de bewoners er niet zijn om het pakje te ontvangen. Zo testte de Amerikaanse online handelaar Jet, dochterbedrijf van Walmart, een gelijkaardig concept in New York, en wil Walmart online bestelde boodschappen niet alleen tot in de Amerikaanse woning, maar ook tot in de koelkast leveren.


2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here