Nieuws

Leen Bakker haalt gelijk in rechtszaak rond online prijsfout

De hoogslapers die aan een verkeerde prijs werden besteld moeten niet worden geleverd, meent de rechter. Zo komt Leen Bakker er goedkoop vanaf.

Leen Bakker hoeft niet over te brug te komen met de verkeerd geprijsde hoogslapers, oordeelt een rechter in Nederland. Tegen de meubelretailer werd een kort geding aangespannen, nadat het afgelopen zomer een stel hoogslapers online zette aan een veel te lage prijs. In plaats van 319 euro kostte de hoogslaper nog maar 24 euro. Maar liefst 60.000 klanten bestelde het meubel aan de foutieve prijs.

Duidelijke vergissing

Nadat bekend raakte dat Leen Bakker niet van plan was om de goedkoper hoogslapers ook te leveren aan de geafficheerde prijs, werd het bedrijf door een groep ontevreden klanten in Nederland voor het gerecht gedaagd. Advocaat Chizki Loonstein argumenteerde dat de vergissing niet het gevolg was van een systeemfout, maar bewust werd gecreëerd als marketingstunt. Daarmee ging het gerecht niet akkoord.

De torenhoge korting werd duidelijk veroorzaakt door een vergissing, oordeelde de rechter. Ook als klant zou dat evident geweest moeten zijn, waardoor de vermeende koopovereenkomst niet geldig was. Dat strookt met eerdere uitspraken in gelijkaardige zaken, zoals die rond online warenhuis Otto in 2008. In een gelijkaardig scenario zette Otto destijds per abuis LCD-televisies te koop aan 99 euro. Ook toen werden de bestellingen geannuleerd, en haalde de online retailers zijn gelijk thuis voor het gerecht.

Online prijsfouten

De Otto-zaak zetten een precedent voor latere zaken rond online prijsvergissingen. In het algemeen kunnen retailers ervan uitgaan dat de getoonde prijs enkel bindend is als je redelijkerwijs kan geloven dat de prijs correct is. Bij hoogslapers aan 24 euro of LCD-televisies aan 99 euro wordt geacht dat de consument moet vermoeden dat het hier om een foutje gaat, en niet om een reuzenkorting. In zulke gevallen kunnen retailers dan ook beslissen om de artikelen niet te leveren aan de foutieve prijs.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business