Samsung wordt volgend jaar in twee gedeeld, zo wordt gefluisterd in de wandelgangen na een voorstel van het Amerikaanse beleggingsfonds Elliott Management.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
Amerikaanse beleggers dringen bij Samsung Electronics aan om een grootschalige verandering door te voeren. Het beleggingsfonds Elliott Management, onder leiding van miljardair Paul Elliott Singer, stelde vorige week voor om het bedrijf te scheiden.
 
Een splitsing zou het bedrijf opdelen in een holding en een operationele entiteit. Daarnaast vragen beleggers om drie onafhankelijke leden aan de raad van bestuur toe te voegen, aandeelhouders een dividend van zo’n 26 miljard dollar uit te keren en de aandelen op een Amerikaanse beurs te noteren. Zo’n manoeuvre zou de waarde voor aandeelhouders verhogen, zegt Elliott Management.
 
Het Koreaanse bedrijf gaf tot nu toe geen expliciete commentaar op het voorstel, maar liet wel weten dat het een splitsing zou bespreken. De raad van bestuur overlegt deze week nog, en maakt hun standpunt bekend in november, zei een woordvoerder volgens de Korea Economic Daily.
 
Samsung Electronics, vooral bekend van consumenten-elektronica, zoals smartphones, tablets en televisies, is het paradepaardje van de Samsung Group. De tak kwam de laatste tijd onder druk te staan, onder andere door het Samsung Note 7-fiasco en de algemeen aanmodderende smartphone-markt.