De Open-Source Hardware Organisation stampt een certificatie-procedure uit de grond voor opensource-hardware. Zo willen ze meer eenheid creëren.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
Deze maand hield een mijlpaal in voor de Amerikaanse Open Source Hardware Association (OSHWA): de vereniging is na twee jaar eindelijk kunnen starten met een certificatie van opensource-hardware. Tot nu toe hanteren fabrikanten vaak uiteenlopende definities van opensource-hardware, wat zorgt voor verwarring in de sector.

Wat is opensource-hardware?

In tegenstelling tot software is open hardware namelijk moeilijker te definiëren. Opensource-hardware is meestal niet gratis, en wordt vaak gebundeld met gelicentieerde software. Wat maakt hardware dan wel ‘open’? De essentie draait rond de openheid van het design, volgens de OSHWA. Het ontwerp van het toestel of onderdeel moet gratis beschikbaar zijn, zodat het mogelijk is om de hardware zelf te reconstrueren of aan te passen. “Idealiter gebruikt opensource-hardware kant-en-klare componenten en materialen, standaardprocessen, open infrastructuur, niet-beperkte content en opensource-designtools,” voegt OSHWA toe.
 
De certificatie die OSHWA in het leven roept, gebruikt die definitie als een standaard om toestellen te registreren. Fabrikanten kunnen toestellen opgeven die aan de vereisten voldoen, waarna ze het recht krijgen om gratis het OSHW-logo te gebruiken. Zo kunnen ze duidelijk aan gebruikers laten zien dat het gaat om een opensource-toestel.
 

OSHWAcert
Bron: OSHWA

Meer vertrouwen

Duidelijke afspraken omtrent opensource-hardware kan de adoptie van zulke hardware bovendien doen toenemen. Nu al is bijvoorbeeld de Raspberry Pi razendpopulair in het onderwijs of onder handige hobbyisten, maar ook in de zakelijke sector kan open hardware een oplossing zijn. Zo startte Facebook in 2015 het Open Compute Project, een project waarin bedrijven – waaronder Microsoft, Apple, Dell, Cisco en anderen – ontwerpen van eigen infrastructuur-oplossingen delen. Het project probeert zo “innovatie te maximaliseren en complexiteit in technologie te reduceren”.
 
Er zijn nog andere voordelen naast maximale innovatie, zegt de OSHWA. Zo kunnen onderdelen van open hardware makkelijker vervangen worden, mede door de opkomst van 3D-printers, en kunnen op die manier ook de kosten worden gedrukt. Ten slotte komt een open ontwerp het vertrouwen van de gebruiker te goed, zegt oprichter Alicia Gibbs volgens CIO.”De privacy-features kennen, compatibiliteit met andere tools en een gemakkelijke personalisatie kan kopers overtuigen om jouw product te kiezen boven een concurrent.”