Nieuws

Google wil concurrenten laten bieden voor plaats in zoekresultaten

Google wil prijsvergelijkende websites de mogelijkheid geven om een plaats in Google Shopping te kopen. Het voorstel moet Europese boetes afwenden.

Google komt met een nieuw voorstel voor het gewraakte Google Shopping op de proppen. Het bedrijf stelt dat het concurrerende prijsvergelijkende websites de mogelijkheid zal geven om te bieden voor een plaats bovenaan zijn zoekresultaten.  De Europese mededingingsautoriteit legde het bedrijf deze zomer een boete van 2,4 miljard euro op vanwege schending van het mededingingsrecht. Met deze toegeving hoopt Google verdere boetes te ontlopen, zo rapporteert Reuters.

Google Shopping

De Europese Unie voert al verschillende jaren onderzoek uit naar praktijken bij Google die concurrentie onmogelijk maken. Europa beschuldigde de internetreus in 2015 al van oneerlijke handelspraktijken. Specifiek gaat het dispuut tussen de EU en Google over de Google Shopping-dienst.

Google Shopping is een initiatief waarbij webwinkeliers tegen betaling een product kunnen laten verschijnen bij relevante zoekopdrachten. De producten komen dan naast de organische zoekresultaten en de tekst-advertenties te staan, en krijgen meer zichtbaarheid dan de handelaars die in de organische zoekresultaten worden opgelijst. Het is in essentie een tool waarmee gebruikers snel prijzen en producten kunnen vergelijken. Omdat Google deze advertenties bovenaan zijn zoekresultaten plaatst, benadeelt het websites die op het vergelijken van prijzen gericht zijn.

Negatieve feedback

De zoekreus hoopt de mededigingsautoriteit tevreden te stellen door zijn concurrenten de mogelijkheid te geven om te bieden voor eender welke plaats in de Google Shopping-sectie.

Google diende het voorstel eind augustus in bij de Europese Commissie. Volgens Reuters benaderde het bedrijf ook zijn concurrenten met het voorstel, om er feedback op te krijgen. Die zou grotendeels negatief zijn geweest. Google heeft nog tot 28 september de tijd om zijn antitrustpraktijken stop te zetten, vooraleer Europa nieuwe boetes zal opleggen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business