Het Russische gerecht heeft jobnetwerk LinkedIn in de ban gedaan. Het platform zou de wetgeving rond data-opslag hebben overtreden.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
LinkedIn is voor een Russische rechtbank veroordeelt voor overtreding van de datawetgeving, na een klacht van de overheidsdienst die waakt over de telecomsector. De rechters beslisten om het platform in het hele land te laten blokkeren. Regionale telecombedrijven hebben het bevel gekregen om de website op hun netwerk af te blokken.
 
Net zoals bij de Europese privacy-wetgeving (GDPR) die binnenkort van kracht zal worden, nam Rusland vorige jaar wetten aan die eisen van buitenlandse firma’s dat ze Russische data op lokale servers bewaren. Volgens het Russische gerecht is LinkedIn schuldig aan het overtreden van de nieuwe regels. Het netwerk is de eerste grote dienst die in het land een dergelijke veroordeling oploopt en vormt dus een precedent. LinkedIn heeft 6 miljoen gebruikers in Rusland.
 
Het is aan te nemen dat LinkedIn tegen het einde van deze week helemaal niet meer beschikbaar zal zijn in het land. Telecombedrijf Rostelcom heeft al laten weten dat het aan de eis van het gerecht heeft voldaan, twee andere spelers kondigden aan dat ze binnen de 24 uur zullen volgen met de blokkering.