Nieuws

Minimalistische lay-out jaagt potentiële klanten weg

Het sobere 'flat' design is erg populair bij websitebouwers, maar het trendy webontwerp heeft een keerzijde. Een studie stelt dat het minimalisme een duidelijk negatief effect heeft op de gebruikerservaring.

Door het versimpelen van de lay-out van websites, zoals gebeurt bij het populaire ‘flat’ design, vinden gebruikers moeilijker hun weg op de pagina. Volgens een studie van consultancy en researchfirma Nielsen Norman Group vertraagt een minimalistisch design een bezoeker van een webpagina gemiddeld met 22 procent bij het vinden van wat hij zoekt.

Less is niet altijd more

Het gebruik van een sober ‘flat’ design heeft de laatste jaren een opmars gemaakt bij websitebouwers. De lay-outstijl onderscheidt zich door een focus op eenvoud en een zo clean mogelijk uiterlijk. Het metro design dat Microsoft gebruikte voor Windows 8, het uiterlijk van iOS sinds versie 7 en Googles Material Design zijn voorbeelden van de minimalitische stijl.

Door weg te blijven van tierlantijntjes en extravagante opmaak laden websites met een flat design sneller, maar het minimalisme heeft ook een negatieve kant. Door de soberheid komen navigatie-elementen minder goed uit de verf, en dat heeft een impact op de gebruikerservaring. Nielsen Norman Group nam de proef op de som en testte via eyetracking hoe lang gebruikers blijven hangen bij websites met verschillende ontwerpstijlen.

Zoektocht

De firma verzamelde 71 testers en gaf hen specifieke zoekopdrachten voor verschillende websites, die ze ofwel in een flat design, ofwel met een meer uitgesproken ontwerp kregen te zien. De studie stelde vast dat op pagina’s met een minder goed onderscheid van navigatie-elementen gebruikers gemiddeld 22 procent meer tijd spendeerden. Ook het aantal fixaties (instanties waarbij iemand langer concentreert op een bepaalde plek op de pagina) lag 25 procent hoger.

“Deze vaststellingen betekenen niet dat gebruikers meer geboeid waren door de webpagina. Integendeel, het suggereert dat de deelnemers het moeilijk hadden met het vinden van het element dat ze nodig hadden, of niet zeker genoeg waren van de functie van een element wanneer ze het voor de eerste keer spotten,” schrijft de organisatie. Het nunaceert wel de directe resultaten van de test: “De taken die we hebben gemeten waren erg specifiek en representeren maar een klein onderdeel van echte webactiviteit. Bij gewoon webgebruik spenderen mensen meer tijd aan andere taakaspecten zoals het lezen van de informatie op een website. Wanneer je deze taken meeneemt in de overweging, zal de vertraging vaak minder zijn dan de 22 procent die we hebben gemeten.”

Tijdverspilling

Desalniettemin waarschuwt de Nielsen Norman Group voor de negatieve effecten van flat design. “Designs met zwakke signaal-elementen verspillen de tijd van gebruikers: ze moeten meer kijken naar de UI-onderdelen en blijven langer op de pagina hangen […] Ze ervaren klikonzekerheid.” Het raadt dan ook het gebruik van flat design af voor pagina’s met veel content of met een ongebruikelijke lay-out, aangezien het gebruikers verloren zal doen lopen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business