Microsoft CEO Satya Nadella geeft openlijk toe dat Microsoft de boot gemist heeft als het op smartphones aankomt. Hij wil dezelfde vergissing geen tweede keer maken.

Advertentie

 
Microsoft houdt halsstarrig vast aan zijn mobiele tak, maar CEO Satya Nadella windt er geen doekjes om. “Microsoft heeft de mobiele telefoon gemist, dat staat buiten kijf”, gaf hij toe tijdens de WSJD Live-conferentie van The Wall Street Journal. “Ons doel is nu om er voor te zorgen dat we groeien in nieuwe categorieën.”
 
Nadella zegt daarmee wat de telefoonmarkt al geruime tijd schreeuwt: de mobiele tak van Microsoft heeft de boot naar de relevantie gemist. Wereldwijd kelderde het marktaandeel van Microsoft tot minder dan één procent. Nadella en zijn collega’s uit Redmond trekken wel lessen uit de mislukking. De volgende grote markt zal volgens Microsoft Augmented Reality zijn, en daar wil het bedrijf marktleider in worden.
 
Verder blijft Nadella inzetten op de telefoonmarkt, maar dan vanuit een andere invalshoek. Hij wil de Windows 10 Mobile-toestellen echt bestempelen als pc-vervangers voor bepaalde scenario’s, net zoals de tablet voor een heleboel mensen de laptop heeft vervangen.
 
Onder andere HP hamert samen met Microsoft aan de ultieme computertelefoon: de Elite x3. Een dergelijk project vereist natuurlijk een langetermijnsverbintenis van Microsoft. Ondanks de teleurstellende mobiele verkoop blijft het bedrijf dan ook rotsvast en voor de voorzienbare toekomst achter Windows Mobile staan.

Advertentie