Nieuws, slider

Aantal winkeldiefstallen gestegen in 2016

Het aantal betrapte dieven is vorig jaar met 8 procent gestegen, zo toont een enquête aan bij Belgische ondernemingen.

Belgische winkels hebben vorig jaar meer dieven geklist, zo blijkt uit een enquête. Er werden 8 procent meer dieven gevat tegenover 2015. Een opvallende vaststelling is dat men meer voedsel steelt. Vzw Preventie en veiligheid, dat de rondvraag uitvoerde, legt de verklaring voor de stijging van het aantal winkeldiefstallen bij rondtrekkende bendes.

Professionele dieven

De vzw ondervroeg 57 ondernemingen die samen 855 winkelpunten uitbaten. In totaal ontvreemde men 45.456 goederen, zo’n 3.000 artikelen meer dan in 2015. De cijfers omvatten enkel de instanties waarbij de daders werden betrapt of hun diefstal bekenden. “De stijging is te verklaren door de opkomst van rondtrekkende bendes. België komt weer vaker in hun vizier. Ze zijn professioneel: ze kennen elke uithoek van een winkel vooraleer ze toeslaan. We stellen vast dat de gelegenheidsdief zeldzamer wordt”, zegt Christine Mattheeuws van vzw Preventie en Veiligheid.

Het populairste doelwit van winkeldieven was droge voeding, dat zo’n 23,54 procent van het totaal uitmaakt. Op de tweede en derde plaats komen respectievelijk reukwaren (13,29 procent) en alcohol (12,85 procent).

Nog enkele opmerkelijke vaststellingen: twintigers en dertigers maakten de grootste groep van dieven uit. Dieven slaan verder graag toe tussen vier en vijf uur in de namiddag. Ook de seizoenen spelen een rol: in de zomer stelt men opvallend minder diefstallen vast. Er zijn duidelijk geografische verschillen vast te stellen: meer dan de helft van de diefstallen vindt plaats in Wallonië, een trend die in stijgende lijn zit. Vlaanderen kreeg 19,9 procent van de diefstallen te verwerken, Brussel 28,8 procent.

Sociale media

Om de stijging te counteren vraagt het Neutraal Syndicaat van Zelfstandigen aan de regering om de verspreiding van camerabeelden via sociale media mogelijk te maken. Dat is momenteel nog illegaal wegens schending van de privacy. Minister van Binnelandse Zaken Jan Jambon staat echter afkerig tegenover die oplossing, en schuift het gesloten systeem naar voor waar men momenteel mee experimenteert. “We zijn tegen het verspreiden van beelden op sociale media. Maar binnen een afgebakend netwerk, in samenwerking met de politie, kan het wel. In de testfase heeft het systeem al zijn nut bewezen.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business