Het is officieel: de Federal Trade Commission geeft Amazon zijn zegen voor de overname van Whole Foods, waardoor de deal zo goed als zeker doorgaat.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!De Federal Trade Commission maakt bekend dat het geen graten ziet in de overname van Whole Foods door Amazon. Het bureau onderzocht of de acquisitie anticompetitieve gevolgen zou hebben voor de Amerikaanse markt, maar concludeert dat dat niet het geval is. Daarmee is de laatste horde voor de overname genomen.

Kritiek

Amazon maakte in juni bekend dat het plande de Amerikaanse supermarktketen Whole Foods over te nemen voor  13,7 miljard dollar, maar moest eerst nog het verdict van de FTC afwachten. Dat is niet abnormaal: de Amerikaanse handelscommissie onderzoekt elke overname die de 78 miljoen dollar overstijgt.

Dat de FTC groen licht geeft, stemt criticasters echter niet gelukkig. Onder andere werd geopperd dat de overname ervoor zou zorgen dat duizenden werknemers hun werk zouden verliezen en het online boodschappenmodel een te grote impact zou hebben op de huidige retailmarkt.

‘Amazons overname van Whole Foods draait niet om het verbeteren van klantendienst, producten of keuze. Het draait om het vernietigen van de jobs bij Whole Foods door automatisering in typische Amazon-stijl,’ schreef Matt Perrone, topman bij de UFCW, de internationale vakbond van de voedings- en retailsector. ‘We raden de FTC sterk aan om deze overname nauwgezet te evalueren.’

Geen ‘retail-monopolie’

Ondanks de oproep oordeelt de FTC nu dat de overname geen abnormale impact zal hebben op de concurrentie. Een ‘retail-monopolie’ waar eerder voor gewaarschuwd werd, blijft uit. Wel benadrukt het bureau dat een nieuw onderzoek kan worden geopend als Amazon en Whole Foods in de toekomst alsnog voor oneerlijke concurrentie zouden zorgen: ‘De FTC is altijd in staat om anticompetitieve praktijken te onderzoeken, mocht dat nodig zijn.’

Ook de aandeelhouders hebben eerder deze week hun akkoord gegeven. Hun goedkeuring, samen met de positieve beoordeling van de FTC, geven Amazon de ruimte om door te gaan met de overname.

Trump tweet

De overname is wellicht ook niet naar de zin van Donald Trump. De Amerikaanse president deelde zijn ongezouten mening over Amazon onlangs nog op Twitter, waarbij het de online reus onder meer beschuldigde van het ontduiken van belastingen en het doen verdwijnen van jobs.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here