Volgens Tesla CEO Elon Musk bezit elke wagen die het bedrijf nu bouwt de hardware om volledig autonoom te rijden.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
“Vanaf vandaag zullen alle Tesla voertuigen geproduceerd in onze fabriek – inclusief de Model 3 – de noodzakelijke hardware bezitten om volledig autonoom te rijden, met een veiligheidsgraad die significant hoger ligt dan die van een mens,” laat autobouwer Tesla optekenen.

Krachtigere computer

Om dat mogelijk te maken, krijgen de wagens een uitgebreide uitrusting van sensoren mee. De Tesla’s bevatten acht optische camera’s, die tot op een afstand van 250 meter de omgeving kunnen analyseren in een radius van 360 graden rond de auto. Deze worden bijgestaan door twaalf ultrasonische sensoren die helpen met het identificeren van objecten. Verder is er ook nog de radar die helpt met het vaststellen van de omgeving en die deze kan ‘zien’ ongeacht de weersomstandigheden.
 
Alle gegenereerde data wordt verwerkt door een nieuwe on board-computer die volgens het bedrijf 40 keer sneller is dan de vorige generaties. De combinatie van sensoren en computerkracht moet de menselijke zintuigen overvleugelen op het vlak van verkeersinzicht en vaardigheden. Geïnteresseerden kunnen nu al een Model X of S met de nieuwe hardware-uitrusting aankopen, de Model 3 staat momenteel gepland voor 2017.

Addertje

Er zit een addertje onder het gras. De hardware die de auto’s zelfrijdend maakt is wel aanwezig, maar Tesla stelt dat het het nieuwe systeem nog moet kalibreren voor een optimale veiligheid en gebruiksvriendelijkheid. “Terwijl we dit doen zullen Tesla’s met nieuwe hardware tijdelijke bepaalde functies ontberen die wel te vinden zijn bij Tesla’s met Autopilot-hardware van de eerste generatie, waaronder sommige standaard veiligheidsfuncties als het automatische remsysteem, afstandswaarschuwingen, rijvak-assistentie en de actieve cruisecontrol.”

Deel 2

Met enige vertraging heeft CEO Elon Musk zo zijn ‘onverwachte’ onthulling gebracht, die tevens het ‘deel 2’ van de Tesla Model 3 aankondiging vormt – deel 1 was de initiële lancering van de Model 3. Een video lag aan de basis van het oponthoud van de mededeling, die normaal op 17 oktober had moeten plaatsvinden. Musk wilde beelden hebben van “een Tesla die door een complexe stedelijke omgeving navigeert”, en dat was blijkbaar nog niet voorhanden. De video zou binnenkort online moeten verschijnen.