Word jij genoeg betaald? In geval van twijfel wordt het met een gratis tool van Glassdoor mogelijk om te berekenen wat je waard bent op de arbeidsmarkt.

Advertentie

 
Publiek geheim Glassdoor geeft werkzoekenden een manier om toekomstige werkgevers onder de loep te leggen. In plaats van een werkgever uit te kiezen op basis van een summiere vacaturetekst en een enkele sollicatiegesprekken, kunnen werkzoekenden op de Glassdoor-website anonieme reviews, scores en salarissen vinden van huidige werknemers.
 
Nu biedt de website ook een gratis tool aan waarmee je je ideale salaris kan achterhalen. Know Your Worth, zoals de tool werd gedoopt, gebruikt machine learning om de salarissen van miljoenen Glassdoor-leden te analyseren. Die waarden worden gecombineerd met realtime trends op de arbeidsmarkt om ook vraag-en-aanbod-fluctuaties in rekening te nemen. Werknemers kunnen van de tool gebruikmaken door hun werkgever, functie, huidige salaris, locatie en anciënniteit in te vullen. Als er genoeg data bestaat over gelijkaardige werknemers, wordt de individuele marktwaarde berekend: een schatting van wat je idealiter zou moeten verdienen.
 
“Het is nog altijd heel moeilijk in te schatten of je eerlijk betaald wordt, aangezien de salarisberekening grotendeels onduidelijk is en praten over je salaris taboe blijft,” verduidelijkt CEO Robert Hohman. “We geloven dat kennis macht is, en we hebben Know Your Worth gebouwd om mensen te laten zien wat ze mogelijk kunnen verdienen en hoeveel ze waard zijn in een veranderlijke arbeidsmarkt.”
 
De tool zit nu in bèta, en neemt tot nu toe enkel Amerikaanse salarissen in overweging. Europese werknemers kunnen op de website wel salarissen opzoeken voor specifieke functies.