Nieuws, slider

Retail investeert 376 miljoen in VR en AR

Elk jaar wordt er meer uitgegeven aan virtual en augmented reality. De retailsector mag zich dit jaar koploper noemen.

Dat meldt onderzoeksbureau IDC. Zij voorspellen dat de investeringen in virtual reality en augmented reality wereldwijd elk jaar minstens zullen verdubbelen tot 2021. De totale uitgaven zullen in de komende vier jaar zo toenemen van 11 miljard dollar, zo’n 9,3 miljard euro, tot een totaal van 215 miljard dollar, oftewel 183 miljard euro.

Showcasing

De sector die in 2017 het meest zal spenderen aan VR en AR, is die van de retail. Handelaars kunnen de technologie gebruiken om producten te ‘showcasen’. Op die manier kan een item virtueel worden gepresenteerd aan klanten, wat bijvoorbeeld extra nuttig is bij het personaliseren van een auto of het visualiseren van pakweg een nieuwe woning. Aan showcasing wordt dit jaar wereldwijd 442 miljoen dollar (376 miljoen euro) uitgegeven.

Rond 2021 verwacht IDC dat dat bedrag zal worden opgetrokken naar maar liefst 3,2 miljard dollar (2,7 miljard euro), hoewel retail dan niet meer de grootste afnemer zal zijn van de technologie. In de plaats daarvan wordt er meer geld besteed aan het gebruik van AR en VR bij industrieel onderhoud.

Toepassingen

Ook in België en Nederland wordt duidelijk hoe virtual en augmented reality wordt ingezet in retail en e-commerce. Zo lanceerde bol.com een app met AR om nieuwe meubels te bekijken in de eigen woning, een concept dat ook Ikea en Amazon onlangs introduceerden. Ikea schaarde zich daarnaast achter virtual reality, met een toepassing die klanten pannenkoeken liet bakken in een virtuele keuken van eigen makelij.

Naast showcasing wordt er ook geïnvesteerd in toepassingen voor de handelaar zelf. Denk bijvoorbeeld aan een geheel virtuele supermarkt, die kan worden getest en aangepast voor een optimale inrichting, of het zorgvuldig tracken van de customer journey, waarna je met een VR-headset kan meekijken door de ogen van de klant.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business