In Heverlee heeft de KU Leuven de grootste supercomputer van Vlaanderen opgestart. Het is één van de 200 snelste computers ter wereld.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
De grootste supercomputer in Vlaanderen staat voortaan in het datacenter van de KU Leuven in Heverlee. BrENIAC, zoals de supercomputer werd gedoopt, is een tier-1 cluster en behoort tot de 200 snelste computers ter wereld.
 
De supercomputer heeft een rekenkracht van meer dan 600 teraflops (‘floating point operations per second’), wat overeenkomt met tweeduizend snelle pc’s. Zijn capaciteit ligt drie keer hoger dan die van de huidige Vlaamse supercomputer, die aan de universiteit van Gent staat. Bovendien is BrENIAC ook zeer energie-efficiënt, met een 72e plaats in de Green 500 List.
 
BrENIAC telt 580 computer nodes met elk twee Intel Xeon E5-2680v4 processors aan boord. Die zijn gebaseerd op de Broadwell-architectuur van Intel en tellen 14 kernen met elk een kloksnelheid van 2,4 GHz. Het merendeel van de nodes (435 in totaal) zijn uitgerust met 128 GB RAM. De overige 135 nodes kunnen beroep doen op 256 GB. Dat brengt het totaal op maar liefst 16.240 processorkernen en een totale geheugencapaciteit van 90,6 tebibytes. Dat is meer dan 99.615 gigabytes aan RAM-geheugen. De supercomputer heeft een opslagcapaciteit van 634 TB en kan informatie wegschrijven aan een maximale snelheid van 20 GB/s.
 
De supercomputer zal de komende vier jaar worden ingezet voor allerlei onderzoeksprojecten waarbij grote hoeveelheden parallelle computerberekeningen snel moeten kunnen worden uitgevoerd. “Eén van onze onderzoekers doet berekeningen over windmolenparken om na te gaan hoe men best een goede inplanting kan hebben van windmolens om die optimaal benutten,” haalt Leen Van Rentergem, Diensthoofd Faciliteiten van de KU Leuven, als voorbeeld aan tegenover VTM Nieuws.
 
De KU Leuven werkte het afgelopen jaar aan de uitbouw van BrENIAC, met de steun van de Vlaamse overheid. Die pompte zo’n 5,5 miljoen euro in het project via de Herculesstichting en onder bevoegdheid van Vlaams minister van Wetenschap en Innovatie Philippe Muyters. De infrastrucuur wordt beheerd door het Vlaams Supercomputer Center. Dat centrum is een samenwerking tussen het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek en de vijf Vlaamse universitaire associaties.
 
In onderstaande video zie je in een timelapse hoe BrENIAC werd geïnstalleerd in het datacenter van de KU Leuven.
 

 
Beeld: KU Leuven / Rob Stevens