Nieuws, slider

Facebook gaat trage websites afstraffen

Facebook voert een belangrijke update uit aan zijn newsfeed-algoritme. De laadtijd van een webpagina zal mee bepalen of iemand een post wel of niet ziet.

Traag ladende websites krijgen minder schermtijd op Facebook: het bedrijf heeft aangekondigd dat het snellere websites een voordeel zal geven in zijn newsfeed. Het zal de update van het algoritme de komende maanden doorvoeren.

“Weinig verandering”

Het netwerk stelt dat het zo wil zorgen dat zijn gebruikers “meer tijd kunnen spenderen aan het lezen van verhalen die ze relevant vinden”. Facebook haalt cijfers aan om de aanpassing te motiveren: zo’n 40 procent van alle internetgebruikers verlaat een website weer als de laadtijd meer dan drie seconden bedraagt.

“We anticiperen dat de meeste pagina’s geen significante veranderingen zullen zien in hun distributie in de newsfeed. Webpagina’s die erg traag zijn zullen afnames in het aantal bezoekers via links merken,” aldus het bedrijf. Het verwijst naar een hulppagina met tips om laadtijden van websites te verbeteren, voor wie vermoedt dat zijn webpagina de impact zal voelen van Facebooks verandering.

Instant Articles

Het bedrijf rept in zijn aankondiging met geen woord over die andere manier om pagina’s sneller te laten laden: Instant Articles. Het format laat toe om webpagina’s binnen Facebook weer te geven, in ruil daarvoor deelt het netwerk een deel van zijn reclame-inkomsten met de makers van de content. De Instant Articles zijn controversieel, omdat uitgevers hiermee veel controle afstaan aan het platform.

Instant Articles krijgen geen expliciet voordeel tegenover andere artikels op het netwerk, maar de aangekondigde verandering geeft hen wel onrechtstreeks een boost. Daar zal ongetwijfeld kritiek op komen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business