ericsson

Telenet neemt de Zweedse telecomspecialist Ericsson onder de arm om zijn netwerk klaar te stomen voor de toekomst.

Advertentie

 
Telenet neemt telecommunicatiespecialist Ericsson onder de arm voor het beheer van zijn mobiele netwerk. De twee bedrijven hebben daarover een overeenkomst afgesloten voor de komende vijf jaar.

Stapvoets migratie

Toen de overname van Base door Telenet eerder dit jaar  werd afgerond, kreeg de Mechelse operator er meteen ook een eigen mobiel netwerk bij. Telenet was daarvoor alleen actief als virtuele mobiele operator (MVNO) op het netwerk van Orange, maar daar komt binnenkort verandering in.
 
Telenet zal zijn klanten geleidelijk migreren naar zijn kersverse eigen netwerk, van zodra het dat netwerk voldoende heeft uitgebreid in bereik en capaciteit. De provider gaf eerder al te kennen dat het daarvoor minstens 1.000 nieuwe zendmasten zal bouwen en de bestaande 3.000 masten gaat vernieuwen. Die modernisering is recent gestart in samenwerking met ZTE, de voormalige Chinese partner van Base. Ook het Zweedse Ericsson zal Telenet hierin bijstaan.

Dubbele taak

De samenwerking met Ericsson is tweeledig. Enerzijds zal Ericsson Telenet ondersteunen bij de bouw van nieuwe gsm-masten en de verdere uitbreiding van de netwerkcapaciteit en dekking. Anderzijds krijgt Ericsson de taak toebedeeld om vanaf maart 2017 het volledige mobiele netwerk van Telenet in beheer te nemen voor de komende vijf jaar.
 
Dat houdt eerst en vooral in dat Ericsson ervoor verantwoordelijk is om al de lampjes op groen te houden, zodat het netwerk te allen tijde technisch goed functioneert. Daarnaast betekent het ook dat het bedrijf Telenet zal adviseren en bijstaan in de voorbereiding van zijn netwerk op nieuwe netwerktechnologieën enerzijds en de uitdagingen die nieuwe vormen van gebruik met zich meebrengen anderzijds.

Dringende nood

Het toegenomen verbruik van video en vooral ook de opkomst van het internet of things zetten de mobiele netwerken onder zware druk. De netwerken zijn wel snel genoeg, maar de capaciteit is nog een probleem. Niet alleen voor Telenet, maar voor alle operatoren. “In 2014 was een capaciteitsverhoging al dringend, maar nu is het vijf voor twaalf,” stelt Saskia Van Uffelen, CEO van Ericsson Belux. “Je moet over een infrastructuur beschikken die de pieken in verbruik kan opvangen en continuïteit biedt.”
 
Met een investering van 250 miljoen euro om de capaciteit van zijn netwerk te verbeteren en de expertise van Ericsson aan boord, hoopt Telenet zijn ambitie waar te kunnen maken om een nieuwe maatstaf te zetten voor mobiele diensten op de Belgische markt.

Advertentie