Samsung

Samsung haalt Viv labs binnen, de ontwikkelaar achter Apples Siri. Het bedrijf moet de Zuid-Koreanen een boost geven op het vlak van software.


 
Samsung heeft het Amerikaanse bedrijf Viv Labs voor een onbekende som geld opgekocht. Viv Labs is hetzelfde bedrijf dat verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van Siri, de digitale assistent die het in 2012 aan Apple verkocht. Ondertussen hebben de ontwikkelaars van het bedrijf niet stil gezeten. Dit jaar onthulden ze een geavanceerde versie van hun kunstmatige intelligentie: Viv. Viv demonstreerde dat ze overweg kon met complexe opdrachten.

Overal en altijd

Het is nu slechts een kwestie van tijd voor de eerste Samsung-producten met Viv opduiken. Dat is ook de expliciete wens van de drie ontwikkelaars die momenteel Viv Labs vormen. Mede-oprichter Dag Kittlaus deed in een Medium-bericht uit de doeken waarom ze voor Samsung kozen. De meest voor de hand liggende reden: schaalvergroting. Kittlaus heeft een duidelijke visie: hij wil dat hun AI overal beschikbaar is, iets waar Samsung voor kan zorgen. “We wisten vanaf dag één dat alomtegenwoordigheid de sleutel zou zijn. Viv moet een standaard worden, het moet overal zijn, en met alles geïntegreerd zijn.”
 
Kittlaus houdt het niet enkel bij de dingen die het bedrijf op korte termijn wil verwezenlijken, hij maakt meteen ook duidelijk waar ze naartoe willen: “Het is essentieel dat Viv beschikbaar is op meer dan alleen Samsungtoestellen. […] Samsung steunt ons.”

Tizen vermijden

De Zuid-Koreaanse technologiegigant zal dus binnen afzienbare tijd een concurrent kunnen plaatsen tegenover Siri, Cortana, Google Assistant en Alexa. Het bedrijf heeft in het verleden al geprobeerd om eigen software te promoten en minder afhankelijk te worden van Android en Google. Dat heeft niet altijd even goed gewerkt, Tizen indachtig.  Samsung heeft zich tot nu toe weinig laten gelden op het vlak van AI, maar Viv moet daar verandering in brengen.


Nina’s internetleven draait op Windows en Android, haar muziek op een iPod en Spotify. Ze selecteert elke dag het nieuws dat je moet gelezen hebben en schrikt er niet voor terug om ook de zakelijke kant van IT te belichten.