Nieuws

Een blik in het ijskoude datacenter van Facebook

Facebookbaas Mark Zuckerberg gunt ons een blik achter de schermen van één van de datacenters van het sociale netwerk in het noorden van Zweden.
Beeld: Mark Zuckerberg / Facebook

Facebookbaas Mark Zuckerberg heeft enkele foto’s gedeeld van het datacenter van het sociale netwerk in Zweden. De foto’s geven een unieke kijk in de ruggensteun van Facebook, die anders zeer goed van de buitenwereld wordt afgeschermd.

De keuze voor het dorpje Luleå, zo’n 112 kilometer ten zuiden van de poolcirkel, is geen toeval. Datacenters produceren gigantische hoeveelheden hitte, maar moeten wel op kamertemperatuur worden gehouden om goed te functioneren. Technologiebedrijven gaan daarom voortdurend op zoek naar creatieve oplossingen om het energieverbruik te beperken en hun datacenters zo groen mogelijk te maken. Microsoft experimenteert hiervoor onder meer met datacenters onder water, Facebook koos voor de koude temperaturen van Noord-Zweden.

“We gebruiken grote ventilatoren om de koude buitenlucht naar binnen te trekken om de duizenden warme servers natuurlijk te koelen,” schrijft Zuckerberg in zijn Facebookpost. “Een dozijn waterkrachtcentrales opereren vanaf nabije rivieren om een betrouwbare en hernieuwbare energiebron te leveren. Het hele systeem is 10% efficiënter en verbruikt bijna 40% minder energie dan traditionele datacenters.”

Hieronder vind je een selectie van enkele van de foto’s die de Facebookbaas met de wereld heeft gedeeld. De volledige galerij kan je op Facebook bekijken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business