Nieuws

Onderzoekers ontsluiten toestel met draadloos signaal via lichaam

Amerikaanse wetenschappers hebben een speciale wachtwoordmethode gedemonstreerd: ze ontsloten een apparaat door datasignalen via het lichaam te sturen.

 
Wetenschappers van de universiteit van Washington hebben zich op een origineel medium gericht om informatie draadloos over te brengen: het lichaam. In een experiment lieten ze zien hoe ze het gebruiken om een wachtwoordsignaal uit te zenden dat niet uit de lucht geplukt kan worden.

Elektromagnetisch

Zoals ze beschrijven in hun onderzoekspaper, is de methode die ze gebruiken relatief eenvoudig en lijkt het op het geleiden van statische elektriciteit. De data is nog steeds draadloos, maar begrensd door het lichaam. De wetenschappers gebruiken laagfrequente elektromagnetische transmissies die gegenereerd worden door een vingerafdruksensor of touchpad. Het signaal reist door het lichaam naar eender welk apparaat dat de gebruiker aanraakt. Voor het openen van slimme sloten of autodeuren lijkt het een ideale toepassing.
[related_article id=”167612″] De onderzoekers tekenen op dat ze met de vingerafdruksensors 25 bits per seconde kunnen halen, en via touchpads 50 bits per seconde. Geen geweldige hoge snelheden, maar genoeg om een eenvoudig wachtwoord in enkele seconden over te brengen. Die snelheid zouden ze kunnen opkrikken, als ze van de fabrikanten van de sensors toegang krijgen tot de software ervan.

Nachtmerrie

Het is niet verrassend dat men zoekt naar alternatieve manieren om data draadloos over te brengen. Wifi en bluetooth hebben hun nut bewezen, maar het zijn geen erg veilige technologieën. Vooral de manier waarop IoT-toestellen de netwerkstandaarden inzetten, is in het afgelopen sterk bekritiseert vanuit securityperspectief. Sommigen zijn daarbij niet te beschroomd om woorden als een “absolute nachtmerrie” in de mond te nemen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business