De grootste hack tot nu toe krijgt een staartje. Het onderzoek naar de Yahoo-hack draait op volle toeren, maar het bedrijf weet misschien meer dan het doet uitschijnen.

 
Dat de Yahoo-hack, waarbij maar liefst 500 miljoen gegevens zijn gelekt, de nodige gevolgen met zich mee zou brengen, is geen verrassing. Op dit moment worden de omstandigheden onderzocht door de FBI, en wordt Yahoo bestookt met minstens drie mogelijke aanklachten. De situatie kan echter nog escaleren aangezien Yahoo de grote vraag van het moment lijkt te ontwijken: wanneer is de hack voor het eerst ontdekt? Er wordt immers gesuggereerd dat medewerkers bij Yahoo op de hoogte waren van de hack, lang voor de autoriteiten werden verwittigd.

Een insider vertelde de Financial Times dat CEO Marissa Mayer verwikkeld was in een onderzoek naar een hack op het einde van juli. Het nieuws van de hack kwam echter pas naar buiten op 20 september, zo’n twee maanden later. Het nieuws liet dus al lang op zich wachten maar het echte probleem schuilt in de overname van Yahoo door Verizon, een deal die op 25 juli werd beklonken.
[related_article id=”168497″]
Indien zou blijken dat Yahoo op de hoogte was van de hack vóór 25 juli, loopt die overname namelijk gevaar. Bovendien diende Yahoo op 9 september een document in bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) waarin het verklaarde niet geconfronteerd te zijn geweest met datalekken. Tweemaal heeft Yahoo ontkend een datalek te hebben ontdekt, terwijl verschillende bronnen dat tegenspreken.
 
Het is echter nog altijd mogelijk dat Yahoo een andere, ongerelateerde hack onderzocht, volgens Business Insider UK. Een anonieme bron liet weten dat Yahoo een onderzoek startte nadat persoonsgegevens op het darkweb gevonden waren. Kort daarna bleek dat de data vervalst waren, maar door dat onderzoek zou Yahoo later op de monsterhack zijn gestoten.
 
Een groep van zes Amerikaanse senatoren vroeg CEO Marissa Mayer in een brief om meer uitleg en een exacte tijdslijn, maar een verklaring blijft voorlopig nog uit. Een woordvoerder van Yahoo liet wel aan Business Insider weten dat ze “werkten aan een geschikt en snel antwoord”.