Het Vlaamse Cloudalize introduceert GDaaS: een dienst waarmee je grafisch sterke, virtuele desktops kan opzetten. Hiervoor doet het bedrijf beroep op Nvidia.

 
DaaS, of Desktop-as-a-Service, maakt het mogelijk om virtuele desktops op poten te zetten die je via elk toestel kan gebruiken. Jij kiest de specificaties, zoals RAM en opslagruimte, en de cloud levert de nodige rekenkracht aan. Cloudalize gaat een stapje verder en introduceert een grafische component in de formule: GDaaS of GPU Desktop-as-a-Service. Zo wordt het voor iedereen kinderspel om in enkele minuten een echt krachtige, virtuele desktop op te zetten, aldus de Oostendse start-up Cloudalize.
 
Met GDaaS wordt het mogelijk om op elke locatie te werken met een krachtige workstation, die bovendien op basis van een pay-per-use-model kan worden bekostigd. Een basisworkstation heb je bijvoorbeeld al van 0,29 euro per uur.
 
De nieuwe formule mikt vooral op designers, ontwikkelaars en ingenieurs die grafische kracht nodig hebben in dagdagelijkse taken. Voor die extra paardenkracht steunt Cloudalize op hardwarecomponenten van Nvidia’s Grid-serie: de grafische processorkracht wordt gevirtualiseerd en kan door de eindgebruiker worden aangewend door GDaaS.
 
“Dat is de toekomst van computing,” meent woordvoerder Daan Moreels. “De ‘computerbak’ zoals we die kennen zal verdwijnen, en vervangen worden door virtuele desktops die we zo krachtig kunnen maken als we willen.” Die GPU-kracht is evenwel essentieel, volgens Moreels. “Virtuele desktops bestaan al een tijdje, maar de gebruikservaring was niet ideaal omdat de grafische component ontbrak. Dit was de missing link.”
 
De GDaaS-dienst zal in november in bèta-vorm worden gelanceerd voor het grote publiek.