Nieuws

Hema treedt op tegen het Chinese Hema

Het Nederlandse Hema onderzoekt of het stappen kan ondernemen tegen zijn naamgenoot. Alibaba kondigde vorige week zijn Hema-supermarktketens aan waar je producten koopt door middel van je smartphone.

Vorige week kondigde Alibaba nieuwe winkels aan in China. In de nieuwe, innovatieve keten kunnen klanten via hun smartphone producten ontdekken, betalen en bestellen. Het klinkt als muziek in de oren, met een kleine kanttekening. Alibaba doopte zijn winkels ‘Hema’, en daar is zijn naamgenoot in Nederland niet mee opgezet.

Veldslag der Hema’s

De Nederlandse warenhuisketen kijkt of het stappen kan ondernemen tegen Alibaba. Ze schakelt daarvoor een merkenbureau in om te onderzoeken wat het juist kan doen. Dat blijkt lastiger dan eerst gedacht, want het Nederlandse bedrijf is niet actief in China. “Het internationale merkenrecht is ingewikkeld”, vertelt woordvoerster Nathalie Kruger aan AD.nl. “De supermarkten van Alibaba zijn een ander soort winkel dan onze Hema’s.”

Ander concept

In de Chinese Hema doe je je boodschappen thuis of in de winkel via een app, waarna je je boodschappen mee naar huis kan nemen. Medewerkers verzamelen de goederen in de winkel en bezorgen ze naar een afhaalcentrum naast de winkel. Er zijn momenteel al dertien Hema’s in China.

Volgens Alibaba is het niet de bedoeling dat Hema uitgroeit tot een internationale keten, maar dienen de winkels vooral om nieuwe technologieën uit te testen. Een succesformule, blijkbaar. Zo zou er drie tot vijf keer meer verkocht worden per vierkante meter dan bij een klassieke supermarkt. Meer dan de helft van de bestellingen wordt nu al online gedaan, tot zelfs 70 procent voor de winkels die al langer open zijn.

 


 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business