IoT

Het internet of things is een cruciaal onderdeel van de toekomst, zeggen de meeste bedrijven eensgezind. Hoe de obstakels van het internet of things moeten worden aangepakt, is echter minder duidelijk.

Advertentie

 
De meerderheid van de bedrijven met meer dan honderd werknemers zegt dat het internet of things (IoT) een cruciale rol speelt in hun toekomststrategie, maar weinigen hebben een duidelijke strategie wanneer het aankomt op beveiliging. Dat is de conclusie van een onderzoek door IDC.
 
In het onderzoek werden wereldwijd meer dan vierduizend IT- en business beslissingsnemers ondervraagd over hun visie op het IoT. Uit de resultaten werd duidelijk dat meeste professionals het IoT als een onmisbare schakel zagen in de toekomstige bedrijfsprocessen. Iets meer dan 30 procent rekende al op bestaande IoT-oplossingen, en 43 procent was van plan oplossingen te lanceren in het volgende jaar.

Eeuwige horde

Ondanks de stijgende populariteit van het IoT, blijven meeste professionals kampen met verschillende struikelpunten. De grootste uitdaging heeft te maken met security en privacy, volgens het onderzoek. Tot nu toe worden weinig vorderingen gemaakt op het gebied van beveiliging van IoT-oplossingen, en daardoor richten de meeste bedrijven zich op een “ad hoc”-aanpak, waarbij ze apparaten afzonderlijk beveiligen met bijvoorbeeld firewalls. Slechts 23 procent zegt een securitybeleid te integreren in hun IoT-processen.
 
Dat kan meteen ook een van de redenen zijn waarom bepaalde sectoren slechts met mondjesmaat IoT-toepassingen integreren. De gezondheidssector of overheden zetten in op losstaande oplossingen, maar nemen een ogenschijnlijk afwachtende houding aan tegenover het IoT. Een stad die over enkele IoT-oplossingen beschikt, is immers nog geen smart city.
[related_article id=”167254″]

Kleine vijver

Uit het onderzoek kwam daarnaast een nieuw knelpunt naar voren. Een tweede hindernis, naast security, blijkt het vinden van de juiste werkkrachten. Met IoT-oplossingen die constant data vergaren, is het cruciaal om die data accuraat te verwerken en te analyseren: een taak voor de datawetenschapper. De vijver met potentiële werknemers blijft echter erg klein.
 
Een mogelijke oplossing is edge-computing, volgens IDC een van de belangrijkste aspecten van het IoT. In plaats van data te generen en louter door te sturen, kunnen IoT-toepassingen ook ter plaatse de data analyseren. Zo wordt realtime verwerking van data mogelijk, waardoor onmiddellijk kan worden ingegrepen als de data een probleem of een defect aangeeft.
 
“Des te sneller je de data kan verwerken, des te meer waarde heeft het,” zegt Carrie MacGillivray van IDC. Edge computing wordt in zekere mate gebruikt door zo’n 33 procent van de ondervraagde bedrijven, maar er blijft dus ruimte voor verbetering.
 
 
 

Advertentie