datacenter

Microsoft biedt sinds deze week clouddiensten aan vanuit twee nieuwe Duitse datacenters, waarbij Amerikaanse autoriteiten minder vlug een kijkje zullen kunnen nemen naar de bewaarde gegevens.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
Microsoft kan sinds kort zijn klanten van cloudruimte voorzien die meer privacy biedt. Het bedrijf spreekt van een “uniek aanbod voor Europa”, ontwikkeld op vraag van klanten. Het opende twee nieuwe datacenters in Duitsland, die zo opgesteld zijn dat de Amerikaanse autoriteiten veel minder makkelijk gegevens zullen kunnen opvragen die er geparkeerd staan.

Bemiddelaar

Het bijzondere aan de nieuwe Microsoft Cloud Germany is het feit dat het beheer van de datacenters wordt overgedragen aan een zogenaamde “data trustee”: T-Systems, een dochterbedrijf van Deutsche Telekom. Microsoft krijgt enkel toegang tot de gegevens in de datacenters als een klant daar expliciet toestemming voor geeft.
 
Dankzij die constructie is het veel moeilijker voor Amerikaanse autoriteiten om inzage in de gegevens te verkrijgen, en kunnen bedrijven voldoen aan strenge privacyregels. “Microsoft Cloud Germany laat de succesvolle digitale transformatie van klanten toe, zelfs voor degenen die terughoudend waren ten opzichte van de publieke cloud of aan strikte wetgeving moeten voldoen,” stelt het bedrijf in zijn persaankondiging.
 
De plannen voor de oprichting van de datacenters onthulde Microsoft een jaar geleden. Dat was niet toevallig niet lang nadat het Safe Harbor-akkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten door de mand gevallen was.