De VDAB gaat een beroep doen op IBM's supercomputer Watson om jongeren beter te begeleiden naar de arbeidsmarkt.

Advertentie

 
Met behulp van de diepgaande data-analyse die IBM Watson kan uitvoeren, wil de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB) kenmerken identificeren waardoor jongeren sneller aan de slag kunnen. De overheidsorganisatie krijgt die kans dankzij een beurs, de IBM Impact Grant, die het in 2015 won. Hierdoor kan het pro bono gebruik maken van IBM’s “Data-analyse-as-a-service” en daarmee de artificiële intelligentie van supercomputer Watson.

Risico’s opspeuren

Jongeren maken een significant aandeel uit van het totaal aantal werkzoekenden die VDAB jaarlijks begeleidt, volgens de laatste cijfers zo’n 21 procent. De VDAB wil de rekenkracht van IBM Watson inzetten om specifiek factoren te identificeren die jonge werkzoekenden sneller aan een baan kunnen helpen.
 
Concreet zal IBM Watson zich op twee onderzoeksvelden toeleggen voor de organisatie. Een van de pistes gaat via voorspellende analyses. Op basis van de data die VDAB beschikbaar heeft (audit rapporten, cv’s, web logs…) zal de supercomputer proberen voorspellen hoeveel jobkansen een jonge werkzoekende heeft. Zo zou de VDAB beter kunnen inschatten welke jongere gevaar loopt langdurig werkloos te zijn, waardoor ze vlugger en gerichter actie kan ondernemen.

Persoonlijke match

Het tweede project waarvoor de VDAB Watson zal inzetten is gepersonaliseerde aanbevelingen. De supercomputer gaat via analyse werkzoekende jongeren matchen met services van de VDAB die de grootste kans hebben om hen een job op te leveren. “Binnen het agentschap is er geen mechanisme dat aangeeft bij welke klant bepaalde oplossingen het best geschikt zijn. Door gebruik te maken van een statistische benadering, kan het agentschap die aanbevelingen formuleren die het best bij de jonge werkzoekende passen,” zo stelt het persbericht.
 
IBM kent de Impact Grant toe aan initiatieven of organisaties die zich inzetten in het onderwijs of de non-profitsector. De beurs moet hen ondersteunen in het vervullen van hun maatschappelijke taak.


Geen velden gevonden.