roaming

Europees commissievoorzitter Juncker is ontevreden met de huidige roamingregelgeving en draagt de commissie op met een beter alternatief voor de dag te komen.


 
Deze zomer stemde Europa wetgeving om in 2017 komaf te maken met de roamingkosten voor bellen, sms’en en surfen in Europese lidstaten. Eerder deze week stelde de Europese Commissie een tekst voor die de wetgeving omzette in concrete richtlijnen. De commissie kwam tegemoet aan de vragen van de providers door een strikte fair use-policy voor te stellen.
 
De telecomproviders willen beperkingen om misbruik te voorkomen, waarmee ze bedoelen dat iemand niet onbeperkt in het buitenland mag gaan wonen met pakweg een Proximus-abonnementje.
 
De Commissie koos voor een beperking van 90 dagen gratis roaming in blokken van maximaal 30 dagen. Commissievoorzitter Juncker vond dat voorstel te beperkend en stuurde zijn commissieleden terug naar de vergaderzaal. Ze moeten snel met een ‘beter’ voorstel voor de dag komen.
 
“Wie reist doet dat gemiddeld voor 12 dagen per jaar”, praatte commissaris voor de digitale agenda Günther Oettinger de regels eerder al goed. Oettinger, die zijn termijn aanvatte door te claimen dat de slachtoffers van het iCloud-hack ‘lomp’ waren door gevoelige data in een privécloud te plaatsen, stelde dat de regelgeving zo 99 procent van de mensen dekte.
 
De digitale commissaris vergat het Europese Erasmusprogramma samen met alle grensarbeiders in de unie, Juncker blijkbaar niet. Hij wil een nieuwe regeling die beter tegemoet komt aan het idee van de afschaffing van de roamingkosten. Tegenover Belga steunt Europarlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a) Junckers redenering. Een beperking in de tijd valt volgens haar niet onder de noemer fair use.
 
Normaal gezien krijgen we zeer snel een nieuw voorstel van de commissie. Met een beetje geluk kan je binnenkort effectief voor enkele maanden naar het buitenland trekken of in een ander land gaan werken zonder je blauw te betalen.