Nieuws

EU mikt op strengere regulering voor WhatsApp en andere OTT-spelers

De Europese unie overweegt om online diensten zoals WhatsApp, Skype en FaceTime te onderwerpen aan dezelfde strenge verplichtingen als telecomoperatoren.

 
Chat-applicaties komen steeds meer in het vaarwater van traditionele telecom-operatoren. Whatsapp, Skype, FaceTime, en vele anderen bieden naast een chatfunctie ook de mogelijkheid om te bellen of te videochatten. Toch worden ze niet aan dezelfde verplichtingen gehouden door de Europese Unie, iets dat telecomoperatoren al langer aanklagen.
 
De Europese Unie heeft uiteindelijk besloten om daar verandering in te brengen. In augustus werd al bekend dat de Commissie werkte aan een vernieuwing van de regulering, en deze week rapporteert Reuters dat een conceptversie van de regulering binnenkort zal worden voorgesteld.
[related_article id=”168224″] In het eerste ontwerp worden chat-applicaties – zogenoemde ‘over-the-top’ of OTT-diensten – strengere verplichtingen opgelegd in verband met de beveiliging en privacy van hun diensten. Zo wordt er bijvoorbeeld wellicht een meldplicht ingevoerd bij inbreuken, en moeten applicaties waarmee gebruikers een telefoonnummer kunnen bellen, zoals WhatsApp, ook het bellen van noodnummers mogelijk maken.
 
Het voorstel zal meer dan waarschijnlijk aangepast worden vooraleer het wordt goedgekeurd door het Europese parlement en de lidstaten. Hoe dan ook betekent de herziening dat conventionele telecomoperatoren zoals Vodafone en Orange hun slag thuis halen: zij lobbyden al jaren voor een verstrenging van de regulering.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business