Computergigant Intel verkoopt zijn beveiligingsafdeling aan een private-equityfirma. Deze spin-off zal van merknaam McAfee weer een grote speler maken.


 
Toen Intel in 2011 McAfee overnam voor een slordige zeven miljard euro, waren de verwachtingen hooggespannen. Intel wilde op deze manier zijn beveiligingsafdeling uitbreiden, om zo een alles omvattend pakket op de markt te kunnen brengen. Ondanks een moeilijke markt wist het bedrijf de overname toch enigszins een succes te maken. Dat Intel deze afdeling nu afstoot in een spin-off lijkt dan ook voornamelijk onder druk te zijn van analisten.
 
[related_article id=”168292″]Het begin van de Intel Security Group, die voortgroeide uit de overname, was dan ook moeilijk. Intel liet zich verrassen door een stagnerende computermarkt, met lage winstmarges. Desalniettemin wist de groep in het eerste deel van dit jaar toch een groei te realiseren van elf procent. Volgens een statement van het bedrijf zelf werkte het daarbij met tweederde van de 2.000 grootste bedrijven ter wereld.
 
De Intel Security Group wordt nu toch verkocht en komt terecht in een spin-off, waarbij Intel een minderheidsaandeel behoudt van 49 procent. Private-equityfirma TPG beheerst de meerderheid (51 procent) en betaalt daarvoor 3,1 miljard dollar. Het is de bedoeling dat deze spin-off na verloop van tijd opnieuw de naam McAfee op de markt introduceert. Het bedrijf zal een marktwaarde torsen van ongeveer 3,7 miljard dollar.

Woel(ig)water

Het nieuws komt er een week nadat de illustere John McAfee, oorspronkelijke oprichter van het bedrijf dat voorziet in antivirus en beveiliging, Intel voor de rechtbank daagde. McAfee wil opnieuw kunnen gaan ondernemen met zijn eigen naam, een recht dat hij verloor toen Intel het bedrijf en de bijhorende naam opkocht.