Europa moet nog ferm investeren in de digitale infrastructuur om de VS en China bij te benen, zegt Eurocommissaris Guenther Oettinger. Hij pleit voor een bedrag van zo’n 600 of 700 miljard euro.

Advertentie

 
Grootmachten Verenigde Staten en China hebben een serieuze voorsprong, wanneer het aankomt op de digitale transformatie. Dankzij onder andere een geavanceerde infrastructuur staan zij zowat aan het front van de digitale wereld, terwijl Europa een achterstand oploopt. We hebben nog heel wat inhaalwerk voor de boeg, zegt Eurocommissaris Oettinger.
 
Hij liet in een bijeenkomst in Oostenrijk weten dat Europa meer dan 600 miljard euro zal moeten investeren om de koplopers bij te houden. Dat geld zou vooral gaan naar glasvezelkabels en 5G-netwerken, en verbeteringen aan de infrastructuur in Zwitserland, Oekraïne en de Balkan. Als we dat niet doen, staat Europa er niet goed voor: “we zullen verliezen omdat belangrijke, technologische applicaties niet langer mogelijk zullen zijn in onze industrie,” waarschuwde Oettinger.
 
Europa doet het desondanks wel goed op het gebied van standaardisering. Wetgevingen zoals de GDPR, en de normen voor de zelfrijdende auto zijn “sterk genoeg om deel uit te maken van globale normen en standaarden”. Dat vooral omdat we met standaardisering de lidstaten kunnen verenigen, zegt Oettinger: “We zullen onze Europese krachten op universiteiten en in onze industrie moeten bundelen, of onze 28 silo’s zullen niet sterk genoeg zijn om te concurreren met Silicon Valley of China.”

Advertentie