Er zullen vanaf nu minder en minder smartphones worden verkocht. Dat concludeert IDC uit het Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker-onderzoek.

Advertentie

 
Smartphones zijn in de afgelopen tien jaar een booming business. De markt bleef jarenlang aan een razendsnel tempo groeien terwijl onder andere  grootmachten Samsung en Apple het tegen elkaar opnamen. De strijd is gestreden, zegt IDC: de smartphonemarkt heeft zijn grootste groei bereikt en zal nu stabiliseren.
 
De wereldwijde smartphoneverkoop zal maar 1,6 procent stijgen in 2016, een magere voorspelling tegenover 2015, waarbij de markt nog een groei van 10,6 procent kon optekenen. Dat is voornamelijk een gevolg van de dalende verkoop in westerse landen.

Goed genoeg

In de VS, West-Europa, Canada en Japan is de smartphonemarkt vrijwel verzadigd, waardoor de verkoop vooral moet steunen op de vervanging van bestaande toestellen. Gebruikers zijn tevreden met het huidige aanbod, zegt IDC. Ze vinden de toestellen die ze hebben “goed genoeg” en als gevolg is er minder nood aan nieuwe innovatie.
 
De situatie is anders in minder ontwikkelde landen. In bijvoorbeeld Centraal- en Oost-Europa, Afrika, het Midden-Oosten, Latijns-Amerika, en Azië – buiten Japan gerekend – komen er nog steeds nieuwe gebruikers bij. Daar heeft de smartphonemarkt nog niet zijn volledige potentieel benut, en is er nog steeds een groot publiek die een eerste smartphone kopen.

Android voor iOS

De globale conclusie blijft echter dat de smartphonemarkt over het hoogtepunt heen is. IDC verwacht dat Android het grootste aandeel van de markt voor zich houdt met een marktaandeel van meer dan 85 procent. iOS zal een “rebound” zien in 2017, na een lichte daling in 2016, en Windows Phone blijft verder dalen, tot niemands verrassing.


Geen velden gevonden.