Amazon komt verrassend uit de hoek: de online reus neemt supermarktketen Whole Foods over, vooral bekend van fysieke winkels voor high-end biovoeding.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Amazon spendeert zo’n 13,7 miljard dollar aan de ‘gezondste supermarkt van Amerika’, omgerekend zo’n 12,3 miljard euro. Zo verwerft het in één klap meer dan 460 winkels in de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk.

Zenuwachtig

Whole Foods is vooral bekend om het biologische, organische – maar relatief dure – assortiment. De supermarkt bleef al langer stagneren op de beurs, waardoor het af te rekenen kreeg met zenuwachtige investeerders. Enkelen van hen suggereerden dat een fusie met een andere supermarktketen de beste manier was om er terug bovenop te geraken. In de plaats werd het dus Amazon die de keten overnam.

Meer aanwezig

Ook Amazon heeft te winnen met de deal. De online retailer probeert al langer voet aan wal te krijgen in de supermarktsector, maar stootte tot nu toe op de grenzen tussen online en offline handel. Onder andere biedt het AmazonFresh aan, een online service voor Amazon Prime-leden waarbij boodschappen aan de deur worden geleverd, en in ons land werd Amazon Pantry gelanceerd; een gelijkaardig concept, maar dan voor droge en houdbare voeding.

Een echte impact kon de retailer echter nog niet hebben op de supermarktsector: het online doen van boodschappen is nog steeds eerder zeldzaam. Met de offline winkels van Whole Foods heeft de webreus wel een kans om de aanwezigheid op de markt te vergroten.

Omnichannel

Vooral het feit dat Whole Foods een uitgebreid netwerk heeft van supermarkten over de Verenigde Staten en daarbuiten, geeft Amazon de kans om eindelijk een online platform succesvol te combineren met brick-and-mortar-stores. Zelf heeft Amazon overigens al enkele fysieke winkelconcepten, waaronder boekenwinkels en de experimentele Amazon Go-supermarkt, maar die filialen kunnen niet op tegen de Whole Foods-infrastructuur.

Het nieuws veroorzaakte schokgolven in de supermarktwereld. Aandeelprijzen van grote ketens als Walmart, Target en Costco daalden, terwijl Amazon-aandelen met 3 procent stegen en Whole Foods de teller met maar liefst 28 procent zag stijgen. De overname zal wellicht worden afgerond in de tweede helft van het jaar.

 

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws rond digital commerce? Like Twinkle België op Facebook!

 


 

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here