Het duurt wellicht nog even tot Google de mobile-first index lanceert. Tijd genoeg om je website voor te bereiden, aldus woordvoerder Gary Illyes.

‘Laat het je niet gek maken’

Google is van plan een ‘mobile-first’ index uit te rollen. Dat betekent dat websites door de zoekmachine voortaan beoordeeld worden op hun mobiele versie, in plaats van hun desktop-content. Nu zegt Google-webmaster trends analist, Gary Illyes dat de uitrol van de mobile-first index misschien wel volgend jaar kan plaatsvinden. Dat meldt Search Engine Land.

‘Het gaat een grote verandering zijn, maar laat het je niet gek maken,’ zei Illyes op de SMX Advanced-conferentie in Seattle. Hij voegt toe dat er geen precieze tijdslijn bekend is, maar een lancering in 2018 wel aannemelijk lijkt. ‘We hebben enkele ideeën voor wanneer dit zal lanceren, maar dat is waarschijnlijk nog verschillende kwartalen weg.’

Geleidelijk

Webmasters vragen zich al langer af wanneer de index in voege treedt, aangezien dat gevolgen kan hebben voor hun ranking bij Google. Die impact moet echter minimaal zijn, heeft Google meermaals laten weten. De webgigant werkt aan een geleidelijke overgang waarbij enkel de websites met mobiele content ook effectief kan worden geïndexeerd. Bij websites die geen mobiele content beschikken, kan de desktopwebsite nog geïndexeerd worden.

‘We denken over hoe we kunnen garanderen dat we elke de websites die niet door de mobile-first index negatief worden beïnvloed, in de mobile-first index worden gezet. Het kan verschillende jaren duren – misschien vijf jaar – voor we een index behalen dat alleen mobile-first is.’

Responsief mobiel

Een responsief design is de makkelijkste oplossing om je voor te bereiden op de komst van een mobiele index, geeft Illyes nog mee. ‘Omdat de content op je desktop-site zo goed als hetzelfde is als op je responsieve site. De gestructureerde data op je desktopsite zal hetzelfde zijn.’ Er is nog veel tijd tot de mobile-first index echt van kracht wordt, en tot dan kunnen webmasters werken aan hun mobiele content online, besluit hij.

 

Alles wat je moet weten over Google’s mobile-first index

 


 

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here