Het Chinese e-commerceconglomeraat Alibaba verbaasde investeerders met de jaarlijkse omzetprognose: er wordt een groei van bijna 50 procent groei verwacht.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox!Die groei werd aangekondigd in Alibaba’s hoofdkwartier in de Chinese grootstad Hangzhou. Concreet verwacht de online marktplaats een jaarlijkse omzetstijging van 45 tot 49 procent, wat neer zou komen op zo’n 34,3 miljard dollar: ruim meer dan de 31,3 miljard dollar die door de analisten werd voorspeld. Investeerders die aanwezig waren bij het nieuws konden hun verbijstering niet verbergen, meldt de Financial Times.

Grootste groei

Om de prognose waar te maken, moet Alibaba de grootste groei doormaken sinds het naar de beurs trok in 2014. Het is in ieder geval goed op weg: in mei rapporteerde het nog de grootste kwartaalgroei ooit. Het nieuws van de verwachte omzetgroei zorgde er tevens voor dat de Alibaba-aandeelprijzen met 13 procent stegen op donderdag.

Vizier op het westen

Alibaba is goed op weg om wereldwijd de leiding te nemen in de race der online marktplaatsen. Met merken als Taobao, Tmall en AliExpress kon het de Chinese markt al veroveren, maar sinds enkele jaren richt de groep het vizier ook op de westerse wereld. Zo probeert het aan de hand van globale B2B- en B2C-marktplaatsen, zoals Tmall Global, ook door te stoten in de Verenigde Staten en Europa; iets dat huidige marktleiders als Zalando en Amazon ongetwijfeld slapeloze nachten bezorgt.

Amazon mag dan nog wel in het westen nog met de scepter zwaaien, de Amerikaanse e-commercereus kampte de afgelopen jaren nog met wisselende financiële resultaten, terwijl Alibaba gestaag meer nettowinst boekt. De groei die Alibaba kan optekenen, gecombineerd met het relatief goedkope businessmodel van de online marktplaats, zorgt ervoor dat de Chinese grootmacht de gevestigde namen weleens van hun troon kan stoten.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws in digital commerce? Like Twinkle België op Facebook!

 

Komt Amazons supermarkt zonder kassa’s naar Europa?

 


 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here