Microsoft probeert zich aan te passen aan een multi-OS-wereld. Daarom maakt het bedrijf PowerShell beschikbaar voor Linux en Mac OS X.

Advertentie

 
PowerShell is een handige tool van Microsoft, waarmee de administratie van Windows kan worden geautomatiseerd en gecontroleerd. Doordat de command-line tool is gebaseerd op het .NET-framework, was PowerShell tot voor kort enkel beschikbaar op Windows. Microsoft brengt hier echter verandering in.
 
“Klanten leven vandaag in een multi-platform-, -cloud- en –OS-wereld. Deze wereld brengt nieuwe uitdagingen met zich mee en klanten hebben tools nodig om alles samen te laten werken,” schrijft Jeffrey Snover van Microsoft. “Microsoft werkt eraan om managementtools te leveren die klanten in staat stellen hun platform te beheren van eender welke plaats op eender welk toestel.”
 
De voorbije jaren heeft Microsoft eraan gewerkt om zijn .NET-framework naar andere platformen te brengen. Vandaag is het framework open source en kan je het terugvinden op Linux en OS X. PowerShell werkt met .NET, waardoor het hierna een kleine stap was om de tool eveneens naar Linux en OS X te brengen. Microsoft heeft PowerShell voor Windows, Ubuntu, CentOS en OS X gedeeld op GitHub.
 
Het open source maken van zijn producten is een grote ommezwaai van Microsoft. Slechts enkele jaren geleden was het ondenkbaar dat het bedrijf zijn software zou willen openstellen. Zoals Snover heeft aangehaald in zijn blogpost is de wereld echter veranderd. Om mee te blijven met zijn tijd bouwde Microsoft eerder al een Linux-subsysteem in Windows 10 en kan je voortaan van PowerShell genieten in andere besturingssystemen dan Windows.

Advertentie