Vanaf vandaag zijn Google’s clouddatabanken algemeen beschikbaar. De diensten hebben hun bètafase afgerond, waardoor ze aantrekkelijker worden voor bedrijven.

Advertentie

 
Google maakte dinsdag bekend dat alle databankdiensten op het Google Cloud Platform “generally available” zijn. Met andere woorden: ze bevinden zich niet meer in een bètafase en worden vergezeld van een SLA die bepaalde prestaties garandeert. Het gaat om Cloud Bigtable, Cloud Datastore, en de tweede generatie van Cloud SQL.
[related_article id=”168001″]
Naast de clouddatabank-diensten, kondigde Google ook enkele extra maatregelen aan voor het databankplatform, Google Compute Engine, om beveiliging en prestaties te verbeteren. Zo kunnen klanten vanaf nu back-ups van databanken encrypteren met customer-supplied encryption keys (CSEK), sleutels die door de klant zelf worden aangemaakt. Google’s Cloud Storage wordt op die manier een zero-knowledge systeem waarbij enkel de klant toegang heeft tot de data.
 
Met de mededeling wilt Google meer enterprise-klanten trekken naar het cloudplatform. Bedrijven wachten vaak tot producten algemeen beschikbaar worden, voor ze de diensten adopteren; Google hoopt dat die klanten nu overstag zullen gaan.

Advertentie