Adobe controleert geen software-licenties meer in grote delen van de wereld, en dat is wellicht te danken aan de cloud.

Advertentie

 
Adobe bergt het gebruik van software-audits op, volgens Stephen White, onderzoeker bij Gartner. Vorig jaar werden de audit-programma’s in Noord-Amerika, Latijns-Amerika en Japan al stilgezet; Europa zou niet lang daarna volgen. Bepaalde regio’s in APAC zouden daarentegen wel nog in aanmerking blijven komen voor audits.
 
De stopzetting is een logisch vervolg van Adobe’s cloud-centrische strategie, zegt White. Adobe concentreert zich tegenwoordig vooral op het promoten van SaaS-diensten, zoals bijvoorbeeld de Adobe Creative Cloud. Omdat die diensten zijn gebaseerd op een abonnementsformule, wordt het risico op piraterij kleiner en vervalt ook de nood om software-licenties te controleren.
[related_article id=”166613″]
Licenties mogen dan wel niet meer gecontroleerd worden, illegale software zal nog steeds worden opgespoord. Klanten hebben zich immers nog wel te houden aan andere compliancy-voorwaarden: volgens de Algemene voorwaarden heeft Adobe het recht om klanten te vragen naar bewijs van installatie en de uitrol in het bedrijf.