Bij het verlies van data kunnen externe oorzaken meespelen, zoals cybercriminelen, malware of defecte hardware. Onderzoek wijst uit dat vele werknemers echter nog een andere hoofdverdachte hebben: hun collega’s.

 
Dat concludeert een onderzoek van het Ponemon Instituut. Drieduizend deelnemers, bestaande uit IT-professionals en eindgebruikers – in de VS en Europa werden gevraagd naar het beheer van data. Drie vierde zei dat het bedrijf waar ze werkten in de laatste twee jaar te maken had gekregen met dataverlies of -diefstal.
 
De grootste dreiging was volgens de respondenten een externe aanvaller die gegevens van een medewerker steelt (58 procent), meteen gevolgd door nalatige ‘insiders’ (55 procent). Opvallend is dat de ondervraagden eerder nonchalante medewerkers verdenken, dan medewerkers met kwade intentie (22 procent).
 
it-ponemon-insiders-hack
 
Dat kan te maken hebben met het feit dat werknemers naar eigen zeggen te veel bedrijfsgevoelige informatie onder ogen krijgen. Zo’n 62 procent zegt dat ze toegang hebben tot data die ze niet moeten zien, zoals mails, klantendata en financiële rapporten. Wie welke gegevens te zien krijgt, wordt daarnaast te weinig gecontroleerd. De meerderheid kijkt slechts twee of één keer per jaar na welke werknemers toegang hebben tot gevoelige data; 24 procent doet dat nooit.
[related_article id=”167961″]
Zo wordt het moeilijker om te weten waar de data zich bevindt en wie deze kan zien; én wordt de kans ook groter dat die data verkeerd terechtkomt. Volgens het onderzoek gaan bedrijven in dat opzicht te licht om met het beheer van data. “Ondanks de beschikbare technologie en de voortdurende toename van dataverlies en -diefstal, is het duidelijk dat meeste organisaties de dreiging van grootschalige disruptie in bedrijven en reputatie niet serieus genoeg nemen.”