Kaspersky Lab pakt uit met een gratis programma dat bedrijven kan beschermen tegen ransomware. De tool is compatibel met andere antimalware-programma’s, en fungeert als “second opinion”.


Hoe heeft technologie een impact op je business?
Ontvang elke week het zakelijk IT-nieuws rechtstreeks in je inbox! 
De Kaspersky Anti-Ransomware Tool for Business kan niet alleen kwaadaardige activiteiten detecteren, maar ook terugdraaien, legt Kaspersky Lab weten. De tool is onder andere gebaseerd op System Watcher, een module dat zich voortdurend bezighoudt met “system event monitoring”. Alle mogelijke gebeurtenissen binnen een systeem worden geregistreerd, waardoor verdachte acties snel kunnen worden opgespoord. Op die manier worden acties die afwijken van het normale stramien tegengehouden, waarna eventuele aanpassingen ongedaan kunnen worden gemaakt.
 
Hiermee mikt het security-bedrijf voornamelijk op kmo’s. Vooral kleine ondernemingen kampen met de gevolgen van ransomware, volgens een enquête van Kaspersky. Zo’n 42 procent van kmo’s wereldwijd werd tijdens het afgelopen jaar geconfronteerd met ransomware; daarvan betaalde een derde het losgeld om gegevens te ontsleutelen.
[related_article id=”167772″]
“Kleine en middelgrote bedrijven beschikken meestal niet over de diepgaande expertise die nodig is om de tientallen securitytools op de markt te evalueren en vergelijken,” voegt Konstantin Voronkov toe, directeur Endpoint Product Management bij Kaspersky Lab. “Kaspersky Anti-Ransomware Tool for Business is compatibel met alle gangbare beveiligingsoplossingen en is daarmee een extra wapen tegen ransomware.”
 
De tool is – mits registratie – gratis te downloaden op de website van Kaspersky.